Zdravlje
114

Psihička spremnost je ključ uspjeha: I u BiH psiholozi počinju raditi sa sportistima

Piše: M. N.
Amel Tuka
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Fizička kondicija izuzetno je važna za svakog sportistu, bilo da se sportom bavi profesionalno ili rekreativno, ali jednako je važna i psihička spremnost. Sportisti moraju biti mentalno jaki, znati kontrolisati emocije i pronaći motivaciju i volju kako bi bili uspješni.

U okviru Prvog Festivala psihologije na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja održana je prezentacija Mentalnog treninga. Psiholozi su predstavili značaj mentalne spremnosti sportista i prenijeli iskustva iz susjedne nam zemlje Republike Hrvatske.

"To je poseban psihološki proces pripreme sportista za takmičenje. Radi se o spoju određenih tehnika koje dolaze iz različitih područja psihologije i psihoterapijskih pravaca. Proces sam je zahtjevan i sam naziv trening govori da se radi o procesu kroz koji vas vodi stručni psiholog, ali to može biti i trener", rekao je psiholog Remzija Šetić.

Fizička pripremljenost je temelj i sportista mora biti spreman taktički, tehnički i kondiciono, ali i mentalna priprema je izuzetno važna posebno u vrhunskom ili profesionalnom sportu, kaže psiholog Šetić. U Republici Hrvatskoj angažovanje psihologa u sportu postaje ustaljeno, dok u BiH taj proces tek počinje.

"Imamo neku historiju da su psiholozi bili angažirani sa sportistima. U zadnje 2-3 godine je to više prisutno. Ja sam trenutno psiholog u FK Željezničar. Neka dostignuća i nauke koja se praktikuju u svijetu polako dolaze kod nas", rekao je Šetić.

Psiholog-trener Igor Čerenšek iz Republike Hrvatske rekao je da je cilj današnje prezentacije popularizacija mentalnog treninga u BiH, a krajnji cilj uključivanje većeg broja trenera i sportista u proces mentalne pripreme.

"Imamo tri grupe segmenata: motivacija u sportu kojom se bave i treneri i psiholozi, upravljanje emocijama - uzbuđenjem i unapređenje fokusa. Puno se priča o tome da sportisti trebaju biti mentalno spremni. Kroz ovaj trening oni to mogu postići. Slično je kondicionom treningu", rekao je Šetić.

Psiholozi na Zapadu i drugim dijelovima svijeta predstavljaju neizostavna dio sportskog tima i pomažu sportistima da budu bolji, uspješniji i postižu vrhunske rezultate. Mentalna priprema omogućava sportistima da daju sto posto od sebe na takmičenjima, kada je i najpotrebnije. Treninzi ima pružaju samopouzdanje, vjeru u sebe i motivaciju da sportsku aktivnost sprovedu na najbolji mogući način.