|

Ovih sedam namirnica ne biste trebali jesti zimi jer loše utiču na vaše zdravlje

Ovih sedam namirnica ne biste trebali jesti zimi jer loše utiču na vaše zdravlje
18
S.H.P.
17.2.2020. u 20:29
20
komentara
18

dijeljenja
Ovih sedam namirnica ne biste trebali jesti zimi jer loše utiču na vaše zdravlje Ilustracija: Shutterstock
Svježi, sočni proizvodi koji nisu karakteristični za naša područja u ovom dobu godine ponekad mogu biti sjajna opcija za uljepšavanje dosadnih zimskih dana.
No, morate imati na umu da se većina ovih namirnica uvozi iz toplijih krajeva, a zbog transporta njihova dobra svojstva polako blijede. Zbog toga ova hrana nema nikakve prehrambene vrijednosti.

Donosimo vam spisak namirnica koje ne biste trebali konzumirati zimi jer nisu dobre za vaše zdravlje.

Šparoge


Najbolje vrijeme za konzumaciju šparoga je proljeće, to je njegova prirodna sezona. Zimi se šparoge uvoze iz Perua ili Kine. U tom periodu ne samo da okus i tekstura počinju blediti, već i vitamini nestaju. Mnogo korisnih elemenata nestaje tokom transporta i čine ih manje hranjivim.

Zapakovano zeleno povrće


Zapakovano zeleno povrće (poput zelenih salata) prethodno je isprano i nasjeckano. Međutim, pranje može oštetiti vlakna zelenila i dovesti do gubitka vitamina u njima. Na kraju nam ostaje dobar izgled i manje zdrav proizvod. Bolje je pričekati topliju sezone kako biste kupili svježe uzgojene i nepakirane.

Jagode i borovnice


Ljeto je najbolje vrijeme za uzgoj bobica. Jagode su bogate vitaminom C koji učvršćuje kolagen, a borovnice mogu pomoći u sprečavanju raka kože i pojačati moždane aktivnosti. Međutim, sve ove zdravstvene benefiti vrijede ako konzumirati domaće uzgojene bobice. Stoga nemojte kupovati one uvozne, već ukoliko ne možete bez njih odlučite se za smrznute varijante.

Kukuruz na klip

View this post on Instagram

🌽✨

A post shared by Eat🍕Lift🏋🏻 Live🏝 (@getfitordietrying.bh) on


Kukuruz raste samo ljeto. Dakle, kukuruz na klipu koji pronađete u vašem lokalnom supermarketu možda nije tako svjež kao što mislite. Umjesto toga, oni mogu biti ili smrznuti ili ostavljeni od prethodnog ljeta.

Mliječni proizvodi

View this post on Instagram

Desengáñate, los lácteos no son sanos ni buenos para tu salud. Somos la única especie del planeta que sigue consumiendo leche de otra especie después del destete. Por ello muchísimas personas tienen intolerancia a la lactosa, se estima que el 75% de la población adulta tiene algún grado de intolerancia.🤷 . . La Universidad de Harvard los ha quitado de su pirámide nutricional hace ya algunos años, e incluso hay médicos, como el doctor Colin Campbell, que han llegado a afirmar que «la caseína de la leche sería el carcinógeno más potente que existe». . . A estas alturas ya nadie puede negar los problemas de salud que conlleva el consumo de lácteos, diversos estudios científicos de diferentes Universidades y Comités así lo han demostrado. Su consumo acarrea problemas como osteoporosis, enfermedades autoinmunes, alergias, asma, diabetes, y hasta un alto riesgo de padecer cáncer, especialmente de colón, próstata y ovario.😢 . . Y, por supuesto, existen fuentes de calcio vegetales incluso mucho mejores que la leche, como los vegetales de hoja verde, el brócoli, frijoles y tofu.🌱 . . Pero y entonces, ¿cómo es posible que sigamos creyendo que el consumo de lácteos es bueno para nuestra salud y que la necesitamos como la mejor fuente de calcio?. Pues fácil, la industria láctea mueve muchísimo dinero y existe un descenso de su consumo, así que también necesitan grandes campañas de marketing para seguir amortizando su producción y fomentando su consumo. . . Por lo tanto, no necesitamos la leche de ninguna otra especie para vivir, de hecho, su consumo perjudica gravemente nuestra salud. . . Hoy en el blog os ampliamos toda esta información.✊ . . #AlumbrandoUnNuevoMundo #NotYourMomNotYourMilk #NoEsTuMadreNoEsTuLeche #Lacteos #Leche #DairyProducts #Milk #HazLaConexion #MakeTheConnection #FamiliaVegana #VeganFamily #PlantBasedLifeStyle

A post shared by Una familia vegana, ¿y normal? (@unafamiliaveganaynormal) on


Neke mliječne proizvode poput sirutke, skuta i mlijeka treba pažljivo konzumirati zimi. Skuta može povećati izlučivanje sluzi iz žlijezda i može utjecati na ukupno stanje tijela. Ljudi koji kašlju ili su prehlađeni mogu pogoršati problem konzumiranjem.

Šećer

View this post on Instagram

Girly cake 🌷🌸

A post shared by Samanta Gzimailaitė (@samantashomemadecupcakess) on


Šećer može pokrenuti depresivno raspoloženje, posebno zimi. Unos šećera pokreće upalne procese u vašem tijelu i smanjuje oslobađanje dopamina, elementa koji omogućava da osjećamo zadovoljstvo. Zima je sama po sebi depresivna sezona za mnoge, a konzumiranje šećera može je dodatno pogoršati.

Crveno meso

View this post on Instagram

Is there a better surf and turf combo than filet and lobster? What’s your go to combo? . . Treated the Mrs to an 8oz filet from Westmore Pastoral Farms and an 8oz wild maine lobster tail from Tenants Harbor Fisherman’s Co-op all procured and shipped directly to my door thanks to @crowdcow . . Set up the @primoceramicgrills for 2 zone cooking direct and indirect over @jealousdevilcharcoal. Filet was simple sea salt and pepper over direct heat until 132 degrees internal and the lobster was dusted with smoked paprika and fresh orange zest and cooked over indirect heat until an internal of 145 degrees. I finished both the filet and the lobster with a pad of compound butter I made with shallots, garlic, salt, pepper, and some tarragon. . . . #surfandturf #lobsta #filetandlobster #crowdcow #craftmeat #westmorepastoral #tenantsharborfishermanscoop #eatmoremeat #redmeat #bbqfam #twozonecooking #compoundbutter #freshest #tastybites #eatwithyoureyes #flavorexplosion #smokingmeat #eatingforthegram #manmeatbbq #idsmokethat #grassfedbeef #mainelobster #jealousdevilcharcoal #primogrills #primoceramicgrills #grillmarks #grillingandchilling #surfnturf #meatmonday

A post shared by Cole Sappington (@sapp_bbq) on


Crveno meso je odličan izvor proteina koji je neophodan za jačanje mišića i metabolizam. Međutim, učestalo konzumiranje crvenog mesa može prouzrokovati koncentraciju sluzi u vašem grlu. Zbog toga je mnogo bolje da tokom sezone konzumirate piletinu ili ribu.
Prijavi grešku


Komentari (20)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...