Zdravlje
0

Novi dokazi naučnika: Alzheimerova bolest može se prenositi s jedne osobe na drugu

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Novi dokazi naučnika potkrepljuju "kontroverznu teoriju" da se "sjeme" Alzheimerove bolesti može prenositi sa jednog pacijenta na drugog tokom hirurških zahvata koji uključuju korištenje doniranih ljudskih tkiva.

Naučnici su u novoj studiji pronašli vezi između pacijenata koji su transplantirali donirana nervna tkiva drugih pacijenata, i prisustva proteina u mozgu, što se obično povezuje sa najranijom fazom Alzheimerove bolesti.

Studija podržava zaključke objavljene u septembru prošle godine, a koja ukazuje na to da ljudi koji su ubrizgali hormon rasta, dok su bili djeca, imaju identično "sjeme" Alzheimerove bolesti nekoliko decenija kasnije.

Naučna analiza izvršena je na osam pacijenata, od kojih je sedam umrlo u dobi od 28 do 63 godine, a svi su u mozgu imali grumenove proteina pod nazivom amiloid-beta, a što se vidi u najranijoj fazi Alzheimerove bolesti.

Pet od sedam pacijenata je pretrpjelo vidljiva oštećenja krvnih sudova mozga uzrokovanih nakupljanjem amiloid-beta proteina, što je neobično za osobe u mladoj životnoj dobi. Naučnici smatraju da je sjeme amiloid-beta proteina u mozak dospjelo za vrijeme transplantacije nervnih tkiva na određene pacijente, što u narednom periodu bude uzrok Alzheimerove bolesti.

Prisustvo amiloid -beta proteina na mozgu kod mladih osoba veoma je rijetka i neobična pojava, i jedina veza sa Alzheimerovom bolešću koju naučnici objašnjavaju je transplantacijom nervnih organa, navodi se u studiji Univerzitetske bolnice u Zurichu i Medicinskog fakulteta u Beču, na čelu sa doktorom Herbertom Budkom.

Ranije su naučnici kategorično tvrdili da se Alzheimerova bolest ne može prenijeti sa jedne osobe na drugu, pa čak ni hirurškim putem. Ipak, najnovija istraživanja ponovo pokreću to pitanje.