Zdravlje
0

Nova radijacijska terapija nema nuspojava poput gubitka kose ili mučnine

Klix.ba
Naučnici su razvili novu radijacijsku terapiju za pacijente oboljele od raka koja nema nuspojava poput gubitka kose, mučnine ili upaljene kože.

Testiranja u Sjedinjenim Američkim Državama su pokazala kako nova terapija uspješno ubija ćelije raka kod miševa, a testiranja bi uskoro trebala  početi i na ljudima.

Nuspojave radioterapije pojavljuju se jer ona oštećuje i neke od zdravih ćelija. Uobičajene nuspojave radioterapije uključuju gubitak kose, dijareju, mučninu i upaljenu kožu.

U novoj studiji, profesor M. Frederick Hawthorne i njegov tim sa Univerziteta Missouri iskoristili su prednost upijajućih ćelija ubacujući ih u posebno dizajnirane hemikalije. Male količine bora ojačavaju ćelije biljaka i često se pronalaze u tlu.

Naučnici su u ćelije raka ubacili hemikalije na bazi bora, a kada su ih izložili neutronima, subatomskim česticama, atom bora se razbio i uništio ćelije raka, poštedivši susjedne zdrave ćelije. Na taj način izbjegnute su nuspojave.

Istraživanje je objavljeno u The Proceedings of the National Academy of Science.

Profesora Hawthornea nedavno je američki predsjednik Barack Obama odlikovao prestižnom Nacionalnom medaljom nauke, najvišom počasti za američke naučnike.

"Još od 30-ih godina prošlog stoljeća naučnici pokušavaju tretirati rak borskom terapijom. Naš tim je konačno uspio osmisliti uspješnu borsku terapiju koristeći prednosti biologije ćelija raka i nanohemije. Na ovaj način možemo tretirati različite oblike raka", rekao je Hawthorne.