{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rak zaustavljen pomoću modificiranih ćelija pacijenata

22.3.2013. u 18:45
0
1
Rak zaustavljen pomoću modificiranih ćelija pacijenata
0
Rak zaustavljen pomoću modificiranih ćelija pacijenata
Novi oblik liječenja raka rezultirao je oporavkom pet pacijenata, bez ikakvih tragova oboljelih ćelija, saopćili su naučnici.
Svi tretirani pacijenti su doživjeli ozbiljan povrat raka bijelih krvnih zrnaca prije nego su primili tranfuziju njihovih vlastitih, genetski modificiranih ćelija, osnaženih genima za borbu protiv karcinoma.

Ljekari su saopćili kako su rezultati rane faze liječenja pokazali kako tehnika genetske terapije može kontrolisati rak kod pacijenata kojima se bolest vratila te se mogu podvrgnuti transplantaciji koštane srži, što dovodi do potpunog izlječenja.

Pacijenti su u početku bili podvrgnuti hemoterapiji kako bi karcinom držali pod kontrolom, ali se bolest vratila i nije mogla biti dalje tretirana istom terapijom, budući da su ćelije razvile otpornost na lijekove.

Naučnici Memorijalnog centra za izučavanje raka Sloan-Kettering u New Yorku razvili su posebnu formu usmjerene imunoterapije ubacujući pacijentima dodatne gene u bijela krvna zrnca. To je ćelijama omogućilo da prepoznaju i unište ćelije raka u krvotoku.

"Pacijenti čija je bolest postala otporna na hemoterapiju imaju slabe izglede. Ovaj pristup omogućava oporavak i veoma bolesnim pacijentima", rekao je Renier Brentjens, autor studije objavljene u listu Science Translational Medicine.

Nakon usmjerene imunoterapije, četiri od pet pacijenata su uspješno podvrgnuti transplantaciji koštane srži. Troje od njih se oporavilo, dok je jedan pacijent preminuo od komplikacija nevezanih za terapiju.

"Moramo ispitati učinkovitost ciljane imunoterapije na dodatnim pacijentima, prije nego ona postane standardni tretman za pacijente oboljele od raka bijelih krvnih zrnaca", izjavio je Brentjens.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: