Nova terapija
7

Naučnici tvrde: Uskoro ćemo liječiti rak i produžavati život teško oboljelim

Klix.ba
Ekperti vjeruju da bi uskoro mogli predstaviti novu i radikalnu tehniku koja će im dozvoliti razvoj individualnih terapija za rak, a koje će znatno produžiti životni vijek svih onih koji boluju od ove bolest.

Naučnici kažu da će u narednih pet do deset godina moći sekvencirati DNK tumora kod svakog pacijenta, što će dozvoliti ljekarima da koriste prilagođene terapije. Istraživanje koje će uskoro početi u Londonu će otvoriti put radikalnim formama dijagnosticiranja, nadgledanja i liječenja.

Ljekari vjeruju da će ispitivanje genetskog materijala tumora kod svakog bolesnika revolucionizirati efektivnost i liječenje koje im je dostupno. Kako kažu, ova tehnika bi mogla znatno produžiti životni vijek bolesnika, prenosi Daily Mail.

"Ništa od ovoga nije naučna fantastika. Za oko pet do deset godina ovo će biti rutinska stvar za svakog pacijenta. To je naš cilj. Cilj bi nam možda trebao biti liječenje raka u potpunosti, ali za mnoge ljude kod kojih je ova bolest uznapredovala, nove terapije će značiti i više od deset dodatnih godina života", rekao je profesor Alan Ashworth, predsjednik Instituta za istraživanje raka u Londonu, na kojem će biti urađeno istraživanje.

Tim profesora Ashwotha će koristiti tehniku pomoću koje će pratiti razvoj raka, mutiranje i razvoj otpornosti. Istraživanje će najvjerovatnije promijeniti i način na koji se klinički testiraju nove terapije. Naime, novi lijekovi za rak se testiraju na hiljadama pacijenata. Takva testiranja na velikim populacijama imaju malu stopu uspješnosti. Očekuje se da će u budućnosti velika testiranja biti zamijenjena mnogo manjim, koja će dati mnogo više značajnih rezultata.