Istraživanja
1

Naučnici razvijaju lijek koji otkriva i uništava ćelije raka

Sarajevo-x.com
Naučnici razvijaju lijek ''dva u jedan'' koji traži i uništava ćelije raka crijeva, a da pri tome ne uništava zdrave ćelije u organizmu.

Lijek je testiran na miševima koji su imali rak za koji se smatralo da je neizlječiv i vidjelo se da lijek zaista djeluje. Lijekovi djeluju "potajno" u kancerogenim područjima uništavajući bolesne stanice i pri tome ne nanoseći štetu zdravim.

U standardnom liječenju raka kao što je hemoterapija, lijekovi jednako djeluju na sve stanice u organizmu, koliko koriste bolesnima, toliko mogu štetiti zdravima. Zbog toga u organizmu dolazi do nuspojava kao što su gubitak kose i mučnina.

No, korištenjem ovog lijeka pacijenti ne bi trebali imati bilo kakve nuspojave.

Američki naučnici tvrde da bi se isto moglo primijeniti i kod drugih vrsta raka, poput raka dojke, prostate i raka pluća. Primjera radi, rak crijeva je drugi po učestalost rak u Velikoj Britaniji, a godišnje odnese i do 16.000 života.

Kalifornijski naučnici intenzivno tragaju za lijekom koji će nakon konzumiranja biti usmjeren isključivo na djelovanje na bolesnim ćelijama, dok na zdrave uopće neće djelovati. Za sada su na tragu pronalaska jednog takvog medikamenta koji su nazvali IF7, objavljeno je u naučnom magazinu Proceedings.