Naučnici korak bliže u otkrivanju lijeka protiv raka

S
Sarajevo-x.com
19.12.2011. u 15:41
0
8
Naučnici korak bliže u otkrivanju lijeka protiv raka
0
Naučnici korak bliže u otkrivanju lijeka protiv raka
Američki ljekari su objavili da su otkrili na koji način se ćelije tumora mogu održati u životu u laboratorijskim uslovima. Vijest je obradovala sve naučnike u medicini jer će na ovaj način biti omogućeno testiranje bez potrebe da se ćelije zamrznu, kao i potencijalni pronalazak lijeka protiv oboljenja od raka, prenosi AFP.
Sve do sada naučnici nisu uspijevali održati ćelije raka u stanju kao u tijelu pacijenta i zbog toga su nakon nekog vremena bile nekorisne. Mogućnost da se očuvaju pruža naučnicima više vremena da ih testiraju.

Otkriće je probudilo nadu da će naučnici biti u stanju izdvojiti ćelije karcinoma, testirati ih, a zatim se vratiti pacijentu sa odgovarajućom terapijom.

"Posljednje istraživanje i očuvanje ćelija će nam omogućiti da svakog pacijenta tretiramo onako kako je njemu najkorisnije. Uzeli bismo tkivo koje nosi karcinom i uporedili ga sa tkivom koje je zdravo. Veoma smo uzbuđeni zbog otkrića ", rekao je vođa projekta, patolog Richard Schlegel sa Univerziteta Georgetown.

Istraživanje je objavljeno u Američkom žurnalu patologije. Razlog zbog kojeg su istraživači sretni jeste činjenica da je tumor kod jednog pacijenta drugačiji od onog kod drugog pacijenta, čak i ako se nalazi u istom organu ili tkivu. Karcinom je najveći uzrok smrti, jer je prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije iz 2008. godine usmrtio 7,6 miliona ljudi.


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: