{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uskoro krema koja liječi karcinom kože

S
7.1.2012. u 11:06
0
4
Uskoro krema koja liječi karcinom kože
0
Uskoro krema koja liječi karcinom kože
Foto: Ilustracija
Krema koja bi mogla izliječiti karcinom kože bez operacije mogla bi spasiti dva miliona ljudi godišnje. Kremu treba nanijeti na kancerogeno tkivo, ostaviti da djeluje dva sata i pacijent je izliječen, to je ideja kakvu naučnici imaju godinama, a sada će takva krema biti dostupna.
Naučnici tvrde da postoje minimalni rizici kontraindikacija, a tretman ne ostavlja nikakve ožiljke. Do sada se 700 pacijenata podvrglo probnom testiranju, a uspjeh je zabilježen u čak 95 posto slučajeva.

"Neki pacijenti moraju proći kroz užasne hirurške intervencije u kojima im odstranjuju dijelove tkiva i kože i ostavljaju im trajne ožiljke. Nadamo se da će krema pomoći svim ljudima koji imaju karcinom", rekao je Oliver Buck, šef tima naučnika koji su kreirali kremu, prenosi Daily Mail.

Tretman nije uspješan samo kod malignog melanoma, najsmrtonosnijeg oblika karcinoma kože, ali naučnici su optimistični da će i za tu vrstu karcinoma biti pronađen lijek.

Najveći broj kožnih karcinoma kod pacijenata mora se odstraniti hirurškim putem, međutim, negdje su karcinomi duboko usađeni u predjelu nosa, očiju ili ušiju i ne mogu se odstranjivati, nego se pacijenti podvrgnu hemoterapiji koja nosi niz drugih komplikacija.

Tretman kremom je bezbolan i njeni satojci nisu skupi pa se tako vjeruje da će biti dostupna svim pacijentima. Ukupno 85 posto pacijenata je izliječeno nakon jednog tretmana, a 95 posto njih nakon tri tretmana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: