Ciljano uništava zaražene stanice
0

Infracrvena svjetlost efikasna pomoć u liječenju raka

Sarajevo-x.com
Korištenje infracrvene svjetlosti u liječenju raka moglo bi polučiti obećavajuće rezultate, tvrde američki naučnici.

Studija objavljena u magazinu Nature Mediciine je pokazala kako se lijekovi za liječenje tumora aktiviraju samo kada se u njih usmjere valovi specifične svjetlosti. Na taj način se liječi samo tkivo zahvaćeno tumorom dok zdrave stanice ostaju neoštećene, piše BBC.

Trenutno se tretmani liječenja raka mogu podijeliti u tri kategorije: zračenje, hirurško odstranjivanje ili korištenje lijekova koji uništavaju kancerogene ćelije. Sve ove metode imaju svoje nuspojave i naučnici pokušavaju doći do preciznije terapije.

U ovoj studiji naučnici iz Nacionalnog instituta za rak u Marylandu koristili su antitijela koja djeluju na proteine na površini malignih stanica.

Zatim su antitijelu dodali hemikaliju IR700, koja se aktivira kada se u nju usmjeri infracrvena svjetlost, koja može doprijeti i do nekoliko centimetara ispod kože.

Kako bi testirali dobijenu supstancu, istraživači su njome "gađali" kancerogene stanice na leđima miševa koji su, zatim, bili izloženi svjetlosti. Rezultati su pokazali da se volumen tumora značajno smanjio i da su miševi znatno duže živjeli.

"Ova studija mnogo obećava. Korištenje antitijela i svjetlosti pokazalo se vrlo uspješnim u liječenju raka", kazala je Laura McCallum iz britanskog Centra za istraživanje raka.

No, kako je testiranje rađeno sam na miševima još uvijek je rano reći da li će ova terapija imati iste efekte i na ljude.