Zdravlje
3

Moldavija ima jedan od najstrožijih zakona protiv pušenja u svijetu

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Najsiromašnija država u Evropi, Moldavija, će uskoro imati jedan od najstrožijih zakona protiv pušenja u svijetu.

Sljedeće godine, Moldavija će zabraniti pušenje duhana ne samo u restoranima, školama, autobuskim i željezničkim stanicama i bolnicama, nego i u državnim institucijama, zatvorima, igralištima, zabavnim parkovima, stadionima, javnim trgovima, pa čak i u automobilima u kojima se nalazi maloljetna osoba.

Za one koji budu prekršavali ova pravila, predviđene su velike kazne.

"Čak i ako samo deset posto stanovništva prestane pušiti, to je velik uspjeh. U budućnosti će tako mnogo manje adolescenata počinjati pušiti jer će im to biti teže", kaže Viorel Soltan, direktorica nevladine organizacije Health Policy Research Center (PAS) koja je lobirala za usvajanje ovog zakona u Parlamentu ove države.

Moldavija je također željela zabraniti prodaju cigareta u noćnim satima, no ovo im nije prošlo za rukom.

Ghenadie Turcanu, program koordinator iz organizacije PAS navodi kako muškarci u ovoj zemlji u prosjeku žive deset godina manje nego muškarci u ostatku Evrope, a smatra se kako je razlog tome upravo duhan.

Sudeći prema neki podacima, skoro polovina muškaraca iznad 15 godina u ovoj zemlji puši.

John Mallon, glasnogovornik irske organizacije za prava pušača Forest Éireann, kaže kako ne zna ni za jednu zemlju koja zabranjuje pušenje u parkovima, a jako malo zemalja je zabranilo pušenje u automobilima u prisustvu maloljetnika.

Što se pak zatvora tiče, on navodi kako je samo Australija donijela zakon kojim zabranjuje pušenje u ovim institucijama.

Ipak, unatoč nastojanjima moldavskog parlamenta, brojni pušači navode kako je ovaj zakon smiješan.

"Ako ikad odlučim prestati pušiti, to će biti zbog nekog drugog razloga, a ne zbog ovog zakona"; kaže 21-godišnji student Cristian Corciu.