FBiH dobija Zakon o zabrani pušenja na javnom i radnom mjestu

Piše: T. Č./Klix.ba
19.11.2015. u 08:17
0
149
FBiH dobija Zakon o zabrani pušenja na javnom i radnom mjestu
0
FBiH dobija Zakon o zabrani pušenja na javnom i radnom mjestu Foto: EPA
U većini evropskih zemalja odavno se primjenjuje zakon o zabrani pušenja na javnim mjestima, koji pored zabrane pušenja u svim odgojnim, obrazovnim i zdravstvenim ustanovama uključuje i zabranu konzumiranja cigareta u restoranima i kafićima.
S druge strane zakoni u našoj zemlji su u velikoj mjeri ili neusklađeni sa evropskom regulativom ili su pak usklađeni, ali se u praksi ne provode.

Ipak, u Ministarstvu zdravstva FBiH vjeruju da će se BiH uskoro pridružiti većini evropskih zemalja koje su zabranile pušenje na javnim mjestima i uvele novčane kazne za prekršioce.

"Federalno ministarstvo zdravstva je u saradnji sa Svjetskom bankom počelo izradu zakona o ograničenoj upotrebi duhana i duhanskih prerađevina i vjerujemo da bi se već iduće godine ovaj zakon mogao naći u parlamentarnoj proceduri", ističu u resornom ministarstvu.

Također, napominju da će novi zakon u potpunosti biti usklađen s Okvirnom konvencijom o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije. Prema trenutnoj zakonskoj regulativi u FBiH, pušenje je zabranjeno u odgojno-obrazovnim ustanovama, zdravstvenim i socijalnim ustanovama.

S druge strane Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske je 2004. godine donijelo set zakona među kojima su Zakon zabrane pušenja na javnim mjestima i u zatvorenim prostorijama, Zakon o zabrani prodaje duhana mlađima od 18 godina i Zakon o zabrani reklamiranja duhana preko sredstava javnog informisanja.

Iako su kazne za one koji krše Zakon o zabrani pušenja duhanskih proizvoda na javnom mjestu u ovom entitetu prilično visoke i dostižu čak 15.000 KM, mnogi puše na svim tim mjestima, a sankcija nema.

U Odjeljenju za inspekcijske poslove Administrativne službe grada Banja Luka potvrdili su da su zdravstveni inspektori tokom ove godine sproveli 147 inspekcijskih kontrola, a izdali su samo tri prekršajna naloga zbog kršenja odredaba Zakona o zabrani pušenja duhanskih proizvoda na javnim mjestima.

Ističu i da se zakon najčešće krši u ugostiteljskim objektima u kojima nema posebne prostorije za pušače.

Posljednje studije o stanju zdravlja odraslog stanovništva u našoj zemlji pokazuju da je pušenje vodeća bolest ovisnosti. Čak 44,1 posto odraslih su stalni pušači, a 12,7 posto djece i mladih su također ovisni o duhanu.


Komentari (149)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: