Najnovija istraživanja
137

Koronavirus ne napada samo pluća već i srce

Dž. P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Kada se prvi put pojavio koronavirus koji izaziva bolest COVID-19, ljekari su bili zapanjeni njegovom sposobnošću da uništi respiratorni sistem.

Međutim, virus nije samo djelovao na pluća, nego i na GI trakt, bubrege i jetru, a najnovija istraživanja pokazuju da napada i srce, piše Inverse.com.

Prema iskustvima ljekara, čak jedan od pet pacijenata COVID-19 dobije aritmiju ili doživi srčani udar. Ljudi s hroničnim srčanim bolestima izloženi su većem riziku od komplikacija ili smrtnosti od COVID-19.

John Hwa s medicinskog fakulteta u Yaleu kaže da čak 20 do 30 posto hospitaliziranih pacijenata zbog COVID-19 može imati oštećenje srca. U novoj studiji, kardiolozi koji rade u Kini objašnjavaju kako bolest napada srce, što se može pokazati korisnim. Njihov izvještaj objavljen je u časopisu Frontiers in Cardiovas Medicine.

Gotovo polovina hospitaliziranih pacijenata COVID-19 ima neku hroničnu bolest i to većina kardiovaskularnu bolest. Srčane bolesti najčešći su uzrok smrti u Sjedinjenim Američkim Državama.

Nakon što su u bolnici istraživali ovakve slučajeve, grupa kineskih kardiologa provela je sistemski pregled potencijalnih uzroka i terapija koje mogu ublažiti učinak COVID-19 na srce. Otkrili su da COVID-19 može napasti srce na tri opasna načina: direktnom zarazom srčanog mišića, dodatnim opterećenjem već oslabljenog srca ili izazivanjem velike upale.

Također su istražili kako potencijalni COVID-19 tretmani poput hidroksiklorokina i azitromicina utječu na zdravlje srca. U ovom se trenutku svi kardiolozi slažu da su sve ove terapije rizične s potencijalno ozbiljnim nuspojavama.