Budite oprezni
25

Javljaju se u očima: Tri manje poznata simptoma koji ukazuju na rizik od bolesti srca

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Bolesti srca su jedan od glavnih uzroka smrti u svijetu pa je zbog toga važno da simptome rizika ovih bolesti uočite što prije. Postoji više simptoma uz pomoć kojih možete otkriti da li imate problema sa srcem, a čak tri znaka mogu biti pokazatelj rizika od bolesti srca.
Prema oftamologinji Audrey Tai postoje tri važna znaka koja ukazuju na rizik od bolesti srca kod čovjeka. Ona je podijelila u kojim slučajevima treba biti oprezan.

Žute kvržice oko očiju

Pojava žutih kvržica oko očiju u medicini je poznato kao ksantelazme. Obično su simptom visokog holesterola, koji povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti i može izazvati stanja kao što su moždani i srčani udar.

Žute kvržice uglavnom je javljaju na kapcima i oko njih, a mogu se pojaviti i na sredini lica. Ipak, one nisu bolne i ne utječu na vid. Međutim, znak su da možda imate veoma visok nivo triglicerida u krvi, a to bi čak mogao biti znak da imate genetski poremećaj koji uzrokuje abnormalni nivo lipida.

Pulsirajuća zjenica

Ako vam se zjenice povećavaju i smanjuju s otkucajima srca, to može biti znak curenja srčanog zaliska. Oftamologinja Tai navodi da se to javlja kada se krv pumpa iz vašeg srca kroz aortni zalisak, koji ako nije čvrsto zatvoren, dio krvi curi nazad u srce.

"To uzrokuje veću razliku između vašeg krvnog pritiska kada vam se srce steže i krvnog pritiska kada vam se srce opušta. Kada se srce steže, zjenica se smanjuje, a kada se srce opušta, zjenica se povećava", navodi ona.

Ako mislite da vam zjenice pulsiraju, trebali biste odmah posjetiti svog ljekara ili kardiologa, a ako niste sigurni, možete se također posavjetovati sa svojim oftalmologom koji će vam pomoći utvrditi pulsira li vaše oko.

Promjene na mrežnici

Promjene koje se javljaju na vašoj mrežnici, nažalost, ne možete uočiti samostalno. Ovu pojavu može vidjeti samo vaš oftamolog prilikom pregleda. Promjena na mrežnici mogla bi biti znak ranog dijabetesa ili visokog krvnog pritiska, koji su glavni nositelji rizika za bolesti srca.

"Vrlo je važno redovito odlaziti na očne preglede, naročito ako ste stariji od 40 godina, imate dijabetes ili imate bilo koji faktor rizika za bolesti srca ili krvožilnih bolesti", objasnila je Tai.