|

Kako znati kada je vrijeme za uzimanje lijekova za anksioznost

Kako znati kada je vrijeme za uzimanje lijekova za anksioznost
0
Klix.ba
22.5.2019. u 20:49
0
komentara
0

dijeljenja
Kako znati kada je vrijeme za uzimanje lijekova za anksioznost Ilustracija: Shutterstock
Postoje osobe koje su izvana opuštene, avanturističkog duha, spontane i društvene, ali koje tijekom cijelog života potajno u sebi brinu o svemu. Ta zabrinutost ponekad je toliko velika da nekada uopće nije racionalna.
U Sjedinjenim Američkim Državama postoji više od 40 miliona Amerikanaca koji pate od anksioznog poremećaja, a većina ljudi ne koriste tablete.

Anksiozni poremećaji javljaju se u mnogo oblika. Često ih karakterišu stalna i prekomjerna briga koju je teško kontrolirati i zaustaviti. Ostale vrste anksioznih poremećaja uključuju panični poremećaj, socijalnu anksioznost, fobije, opsesivno-kompulzivni poremećaj i post-traumatski stresni poremećaj.

Budući da anksioznost ima tako širok raspon znakova i simptoma, nekada ga je jako teško dijagnosticirati.

Prvi korak je da vaš psiholog procijeni koju vrstu anksioznog poremećaja imate. Neki od simptoma su nemiran želudac, dlanovi koji se znoje, osjećaj nelagode, lupanje srce i nemoć u nogama. Tu su još i vrtoglavica, strah od gubitka kontrole, osjećaj nestvarnosti itd.

Kada shvatite s kojom vrstom anksioznosti se suočavate, konsultujte se sa svojim ljekarom koji vam može pomoći da se riješite simptoma. I dok se anksioznost može pojaviti u mnogim različitim oblicima, svi anksiozni poremećaji imaju jednu zajedničku stvar: oni se mogu liječiti i većina ih dobro reagira na lijekove.

Međutim, to ne znači da se odmah morate obratiti svom ljekaru kako biste dobili recept. Naime, liječenje mora uključivati i druge intervencije sem lijekova, kao što su promjena načina života i psihološka terapija. Kognitivno-bihevioralna terapija se pokazala djelotvornom u liječenju anksioznih poremećaja.

Iako ne postoji tačno definirano vrijeme kada biste trebali početi koristiti lijekove ono po čemu se stručnjaci slažu jeste da kada anksioznost počne značajno utjecati na vašu sposobnost funkcioniranja u svakodnevnom životu, možda je vrijeme da počnete s uzimanjem lijekova.

Drugim riječima, ako se osjećate preplavljeni ili paralizirani tjeskobom, ako imate problema s fokusiranjem na poslu, ako vaše veze pate ili ako se vaše zdravlje pogoršava, obratite se lječniku. I zapamtite, to nije sramota. Lijekovi za mentalno zdravlje mogu biti jednako bitni kao lijekovi za srce ili bilo šta drugo.

Lijekovi će vam pomoći u ublažavanju simptoma kao što su osjećaj razdražljivosti, uznemirenosti i beznađa. Zapamtite da lijekovi ne djeluju uvijek odmah, pa je strpljene ključno.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.