Vodič za početnike
7

Isprekidani post: Sve što ste htjeli znati o ovoj hit dijeti

L. K.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Isprekidani ili povremeni post je jedan od najpopularnijih zdravstvenih i fitness trendova u svijetu. Ljudi ga praktikuju da bi smršali, unaprijedili svoje zdravlje i pojednostavili svoj život. Mnoga istraživanja pokazuju kako ova dijeta ima poseban učinak na vaš organizam, te kako vam može čak i produžiti život.

Isprekidani post je oblik dijete kojim sami sebi određujete vremenski period između posta i jela. Ne specificira koju hranu smijete i ne smijete jesti, već samo kada trebate jesti.

Post je već poznata praksa u svijetu, a prema tvrđenju renomiranig sajta Healthline, povremeni post je bolji od stalnog konzumiranja tri do četiri obroka dnevno. Post se također praktikuje u određenim religijama zbog duhovnih razloga.

Kako praktikovati privremeni post? Postoje tri metode koje možete koristiti.

Prva metoda je 16/8, ona uključuje preskakanje jednog obroka, obično doručka i dopušteno vam je jesti samo osam sati dnevno, naprimjer od 13 do 21 sat.

Jedi-prestani-jedi je druga metoda koja uključuje post u trajanju od 24 sata, jednom ili dvaput sedmično.

Dijeta 5:2 praktikuje se tako da na dva odvojena dana u sedmici konzumirate 500-600 kalorija u jednom danu, a jedete normalno ostatak sedmice.

Smanjujući unos kalorija, sve ove metode pomoći će vam u gubljenju kolograma dokle god se ne budete prejedali u periodima kada ne postite. Mnogi tvrde da je metoda 16/8 najbolja i najefektivnija, zbog čega je i najpopularnija. Stručnjaci savjetuju da, ako želite praktikovati ovaj način posta, započnete upravo s ovom metodom.

Potrebno je naglasiti da ovi tipovi dijeta neće usporiti vaš metabolizam. Osim toga, moguće je da ćete izgubiti dio mišićne mase, kao i pri praktikovanju drugih tipova dijeta. Tokom ove dijete možete uzimati suplemente i vježbati bez problema.

Naposlijetku, tokom posta možete piti vodu, kafu, čaj i napitke koji u sebi nemaju previše kalorija. Nemojte dodavati šećer u kafu i čaj, dopušteno je piti male količine mlijeka uz kafu. Ako ste trudnica, dijabetičar ili ako ste premršavi - posavjetujte se sa ljekarom prije započinjanja ove dijete. Isto važi za ljude koji imaju nizak krvni pritisak i moraju piti lijekove.