{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ishrana bogata vlaknima produžava život

S
30.4.2014. u 14:05
16
13
Ishrana bogata vlaknima produžava život
16
Ishrana bogata vlaknima produžava život
Ishrana bogata vlaknima povećava šanse oporavka nakon srčanog udara i produžava život za oko devet godina, saopštili su američki istraživači.
Prema rezultatima istraživanja, koji su objavljeni u časopisu "Britanski medicinski žurnal", svakodnevno povećanje unosa vlaknaste hrane za 10 grama povezano je sa smanjenjem rizika smrtnosti za 15 posto.

Vlaknasta hrana reguliše krvni pritisak i nivo holesterola, kažu naučnici i dodaju da je najjednostavnije, za početak, zamijeniti unošenje bijelog hljeba onim od brašna od cijelog zrna pšenice.

Eksperti preporučuju dnevno unošenje do 38 grama vlakana, objavio je BBC.

Dobri izvori vlakana su voće, kao što su banane i jabuke, korjenasto povrće, poput mrkve i krompira, hljeb od cijelog zrna pšenice, cerealije i mekinje.

Krompir u ljusci i pečene mahunarke sadrže oko 10 grama vlakana, dok dvije kriške hljeba od cijelog zrna sadrže oko četiri grama.

Hrana koja ne sadrži vlakna povezana je sa problemima sa varenjem i gasovima, što može da dovede do pojave karcinoma, ali i srčanih poremećaja.

U istraživanju je utvrđeno da je mogućnost preživljavanja nakon srčanog udara povećana u zavisnosti od unosa vlaknaste hrane, posebno za doručak.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: