Šta kažu nutricionisti
2

Ima li flaširana voda rok trajanja i koliko je dugo možemo držati otvorenom?

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Poznato je da voda nema rok trajanja pa se mnogi zapitaju zašto na svakoj boci s vodom ipak postoji datum do kojeg trebamo iskoristiti vodu.
Zapravo nije voda ta koja ima rok trajanja, već ambalaža u kojoj se nalazi. Ambalaža s vremenom doživljava razgradnju koja na kraju izravno utiče i na sastav vode. Ipak, postoje brojne situacije u kojima ćete biti prisiljeni čuvati vodu na duži vremenski period, stoga nije loše poznavati koji je najbolji način da to uradite.

"Voda sama po sebi nema rok trajanja, međutim, materijal koji sadrži vodu može se pokvariti i u njega otpustiti štetne tvari", navodi nutricionist Andrew Akafong.

Najprije treba obratiti pažnju na vrstu vode. Ukoliko se radi o običnoj vodi iz boce, trebate gledati da je popijete prije nego što joj ističe rok. Ukoliko imate već otvorenu flašu vode, poželjno je da je popijete u roku od nekoliko dana.

Kao razlog se navodi moguća promjena temperature u prostoriji, koja ukoliko je toplo postaje plodno tlo za za razvoj bakterija, a to se naručito odnosi na situaciju u kojoj ste već prethodno pili iz te ambalaže.

Neke vrste plastičnih ambalaža sadrže i Bisfenol A, spoj koje može izazvati zdravstvene probleme, a koje uslijed toga što ima svojstvo otapanja može dospjeti u vodu, pogotovo kada je ambalaža izložena sunčevoj svjetlosti.