{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hrvatska: Donesene smjernice za upotrebu marihuane u medicinske svrhe

F
13.8.2015. u 17:18
9
50
Hrvatska: Donesene smjernice za upotrebu marihuane u medicinske svrhe
9
Hrvatska: Donesene smjernice za upotrebu marihuane u medicinske svrhe
Stručna komisija za legalizaciju upotrebe marihuane u medicinske svrhe završila s radom i donijela smjernice na temelju kojih bi uskoro trebao biti donesen pravilnik kako bi upotreba indijske konoplje u Hrvatskoj postala legalna za oboljele od multiple skleroze, AIDS-a, malignih bolesti i dječjeg epileptičnog sindroma.
Smjernice za izradu pravilnika donijela je Komisija za analizu i preporuke primjene indijske konoplje i kanabinoida u medicinske svrhe. Definirane su i indikacije prikladne za liječenje medicinskim kanabisom čime su se stekli preduvjeti da se ovo područje regulira, isaopćili su iz Ministarstva zdravlja Hrvatske.

Sljedeći korak su promjene u Pravilniku o mjerilima za razvrstavanje lijekova te o propisivanju i izdavanju lijekova na recept kojima će se omogućiti liječenje lijekovima i pripravcima na bazi medicinskog kanabisa. Izmjenama pravilnika regulirat će se prava na proizvodnju i distribuciju indijske konoplje, način propisivanja i izdavanja recepata,

Promjene su u finalnoj fazi i nakon usuglašavanja unutar Vlade Hrvatske, bit će stvoreni preduvjeti za objavljivanje Pravilnika, navode u Ministarstvu.

U svojim smjernicama Komisija je preporučila korištenje ljekovitih biljnih pripravaka na bazi indijske konoplje oboljelima od maligne bolesti, AIDS-a, multiple skleroze i dječjeg epileptičnog sindroma.

Nije preporučena upotreba kanabinoida za druge neurološke bolesti, poput Parkinsonove bolesti i epilepsije, te psihijatrijske poremećaje, poput PTSP-a, depresije i anksioznog poremećaja.

Prikupljeni znanstveni dokazi pokazuju kako niti jedan pripravak na bazi indijske konoplje nije sposoban zaliječiti ili trajno izliječiti malignu bolest, zaustaviti progresiju multiple skleroze ili AIDS-a. No, neki pripravci smanjuju simptome pa se preporučuje da se koriste, uz druge konvencionalne oblike liječenja.

Kao dodatak terapiji, kanabinoidi u slučaju multiple skleroze mogu ublažiti "simptomatsko ublažavanje spasticiteta", kod malignih bolesnika mogu ublažiti boli, mučninu i povraćanje zbog kemoterapije, te ublažiti anoreksiju u HIV/AIDS bolesnika.

U zaključku Komisije ne preporučuje se upotreba kanabinoidnih pripravaka u slučaju ostalih neuroloških oboljenja, poput Hungtingove bolesti, cervikalne distonije, Tourette sindroma, Parkinsonove bolesti i epilepsije zbog nedostatka dokaza da ti pripravci smanjuju simptome bolesti.

Nije dokazan njihov pozitivan učinak niti u slučaju psihijatrijskih bolesti - psihoza, psihotičnih stanja, shizofrenije, anksioznih i depresivnih poremećaja te PTSP-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: