{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Indijska konoplja kao lijek: Hrvati legalizuju primjenu kanabisa u medicini

7.9.2015. u 16:21
574
165
Indijska konoplja kao lijek: Hrvati legalizuju primjenu kanabisa u medicini
574
Indijska konoplja kao lijek: Hrvati legalizuju primjenu kanabisa u medicini
Foto: Ilustracija
Hrvatska od jeseni ove godine namjerava legalizovati primjenu indijske konoplje u medicini, kada je riječ zdravstvenim tretmanima i otklanjanju neugodnih simptoma određenih bolesti.
Vlada Republike Hrvatske odlučila je kako će se marihuana moći koristiti u medicinske svrhe. Izrada pravilnika je u finalnoj fazi, a njegovo donošenje očekuje se na jesen.

U Ministarstvu zdravlja Republike Hrvatske osnovana je 20. januara 2015. godine stručna komisija za analizu i preporuke primjene indijske konoplje i kanabinoida u medicinske svrhe. Predsjednik komisije je doc. dr. sc. Ognjen Brborović s Katedre za socijalnu medicinu i organizaciju zdravstvene zaštite Medicinskog fakulteta u Zagrebu, a komisija se sastoji od deset članova koji su redom uvaženi stručnjaci medicinske i pravne struke.

Zadatak komisije je istražiti mogućnosti primjene indijske konoplje, odnosno kanabinoida kod teško oboljelih kojima takva terapija može pomoći u liječenju.

"S obzirom na to da trenutno važeći zakon ne dopušta korištenje indijske konoplje u medicinske svrhe, komisija razmatra moguće izmjene zakonodavstva vezane za indijsku konoplju i pregled lijekova baziranih na indijskoj konoplji, a koji su u upotrebi u Evropskoj uniji", navode iz Vlade Hrvatske.

Medicinska upotreba kanabisa će tako u Hrvatskoj od jeseni biti dozvoljena i legalna u tretiranju simptoma bolesti kao što su multipla skleroza, maligne bolesti, ublažavanje tegoba kod HIV bolesnika, u tretmanu neuroloških bolesti, te za liječenje psihijatrijskih poremećaja.

Sve detaljnije stavke o konkretnim lijekovima i pripravcimna, možete pronaći ovdje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: