Zdravlje
0

Do 2020. pušenje će biti zabranjeno u cijeloj Americi

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Do 2020. godine sve američke države će uvesti zabrane pušenja u restoranima, barovima i na radnim mjestima, predviđaju zvaničnici saveznog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Iako 2000. godine ni u jednoj američkoj državi nije postojala sveobuhvatna zabrana pušenja, njihov broj se do 2010. povećao na 25, od ukupno 50.

Po riječima Tima McAfeeja, direktora odsjeka za pušenje i zdravlje pri CDC-u, to svakako ukazuje na to šta će dogoditi do 2020. godine, prenosi AP.

On je primijetio da je uspjeh pokreta za zabranu pušenja bio zapanjujući, i da se izgleda ubrzava.

Skoro polovina američkih građana sada živi u okruženju gdje je pušenje u zatvorenom prostoru zabranjeno, procjenjuje se u najnovijem izvještaju CDC-a.

Pored toga, još 10 američkih država ima zakone koji zabranjuju pušenje ili na radnom mjestu, ili u barovima ili u restoranima, mada ne na svim mjestima zajedno.

Neke druge države imaju manje restriktivne zakone, zahtijevajući da prostor gdje se puši ima posebnu ventilaciju. Svega sedam država nema zabranu pušenja u restoranima iako neki gradovi u njima imaju takve propise.

To su Indijana, Kentaki, Misisipi, Južna Karolina, Teksas, Zapadna Virdžinija i Vajoming.

Gerry Nolan, direktor kluba za prava pušača, kaže da ga ne bi iznenadilo da se predviđanja CDC-a ostvare.

Zdravstvene vlasti i drugi vrše izuzetan pritisak na barove i vlasnike poslovnog prostora da ograniče pušenje, i ne bi me iznenadilo da prevladaju, kaže Nolan.

Kao dokazani uzročnik raka pluća, srčanih i drugih bolesti, za duhan se kaže da je jedan od vodećih uzročnika smrti u SAD-u.

Pošto su potrebne godine i decenije da se rak razvije, nema još dovoljno podataka o posljedicama zabrana pušenja na stopu oboljelih.

Studije, međutim, već bilježe pad u stopama srčanih udara kod odraslih i napada astme kod djece, u mjestima gdje su zabrane uvedene.

Izvršni direktor američkog udruženja za srce Nancy Brown kaže za izvještaj CDC-a da predstavlja dobru vest, ali da je potrebno još dosta rada da bi se predviđanje za 2020. godinu i ostvarilo.

Suviše je rano da spavamo na lovorikama, upozorila je ona.