Svijet
0

New York "protjeruje" pušače

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Gradski vrh New Yorka usvojio je neke od najstrožijih nepušačkih mjera u svijetu, prema kojima se pušenje zabranjuje u gradskim parkovima, pješačkim zonama i na plažama.

Zabrana će stupiti na snagu do početka ljeta, odnosno tri mjeseca nakon što uredbu potpiše gradonačelnik Michael Bloomberg.

"Ovog ljeta građani će u parkovima uživati u čišćem zraku, a na plažama neće nailaziti na odbačene opuške", izjavio je Bloomberg za BBC.

 Zabrana pušenja odnosi se na 1.700 gradskih parkova, 23 kilometra plaže te pješačke zone kao što je poznati  Times Square. 

 Pušenje je već zabranjeno u gradskim parkovima Los Angelesa te u Chicagu u onim parkovima koji imaju igrališta za djecu. Zabrana pušenja u restoranima, barovima i kafićima u New Yorku stupila je na snagu još 2002. godine, a zahvaljući tome 350.000 građana prestalo je da puši. 

Cilj novih antipušačkih mjera jeste da se  zaštite  nepušači, posebno djeca, od pasivnog pušenja. 

Naime, nedavno objavljena studija Svjetske zdravstvenee  organizacije, koja je obuhvatila 192 zemlje pozala je da od posljedica pasivnog pušenja godišnje umre 600.000 ljudi. Studija, objavljena u uglednom medicinskom časopisu "Lancet" navodi da je pasivno pušenje posebno opasno za djecu jer se povećava rizik od astme, upale pluća..
Procjenjuje se da pasivno pušenje svake godine ubije čak 165.000 djece, a opasnostima od pušačkog dima djeca su najizloženija u roditeljskom domu. Statistički podaci pokazuju da u svijetu ima 1,2 milijarde pušača. 

Jedna od najgorih posljedica pušenja jeste rak pluća koji je na Zapadu glavni uzrok smrtnosti od tumora. 

Pušači ne ugrožavaju samo vlastito zdravlje i život, nego i brojne nepušače. Procjenjuje se da je na udaru pušačkog dima čak 40 posto djece, 33 posto muškaraca i 35 posto žena koji ne puše.