Upozorenje SZO
0

Duhan godišnje usmrti šest miliona ljudi

FENA
Duhan će ove godine usmrtiti gotovo šest miliona ljudi u svijetu, uključujući i 600.000 nepušača, zbog toga što vlade zemalja svijeta ne čine dovoljno da ubijede ljude da ostave pušenje ili da zaštite druge od pasivnog pušenja, upozorila je u utorak Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Budući da obično postoji višegodišnji razmak između početka pušenja i trenutka kad ono ugrozi zdravlje, epidemija bolesti vezanih za duhan je tek počela, ističe SZO, prenosi Reuters. Do 2030. godine bi broj smrtnih slučajeva čiji je uzrok pušenje mogao da se popne na osam miliona godišnje.

SZO apeluje na vlade svjetskih država da se pridruže njenom sporazumu o kontroli duhana i primjene ga, upozoravajući da ukoliko se sadašnji trend nastavi u ovom stoljeću bi moglo da se zabilježi do milijardu smrtnih slučajeva čiji je uzrok duhan, što je dramatičan rast u odnosu na 100 miliona u prošlom stoljeću.

Dosad su 172 zemlje i Evropska unija (EU) potpisali Okvirnu konvenciju o kontroli duvana (FCTC), koja je stupila na snagu 2005. godine. Ova konvencija obavezuje zemlje potpisnice da preduzmu korake da se smanji postotak pušača, ograniči izloženost pasivnom pušenju i smanji reklamiranje i promocija duhanskih proizvoda.

SZO ističe nekoliko ohrabrujućih skorašnjih poteza - Urugvaj je, na primjer, uveo zdravstvena upozorenja na 80 posto površine paklice cigareta, dok je Kina prošlog mjeseca uvela zabranu pušenja na javnim mjestima, kao što su barovi i restorani.

Duhan, inače, ubija do polovine onih koji ga konzumiraju i predstavlja jednu od najvećih zdravstvenih prijetnji s kojom se svijet ikad suočio. Izaziva, često fatalan, rak pluća, i druge hronične respiratorne bolesti. Takođe je značajan rizični faktor za kardiovaskularne bolesti, koje su najveći svjetski ubica.

Duhan je jedan od faktora koji najviše doprinose svjetskoj epidemiji nezaraznih bolesti, kao što su infarkt, šlog, rak i emfizem, koje u ukupnom broju smrtnih slučajeva u svijetu imaju udio od 63 posto, od čega 80 posto otpada na siromašnije zemlje.