Zdravlje
8

Antidepresivi prije i u toku trudnoće povećavaju rizik od oboljenja kod beba

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Antidepresivi prije i u toku trudnoće mogu povećati rizik od toga da se dijete rodi sa određenim urođenim srčanim, moždanim i abdominalnim defektima, rezultat je nove studije koja je objavljena u medicinskom žurnalu BMJ.

Stručnjaci su duži period bili zabrinuti u vezi korištenja antidepresiva iz skupine SSRI (tzv. selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina) i rađanja beba sa različitim poremećajima.

Ipak, ova veza nikad nije dokazana, sve dosad, a nova američka studija donosi nove podatke. U istraživanju su učestvovale žene koje su uzimale antidepresive mjesec dana prije začeća, kao i one u toku prvog tromjesečja trudnoće.

Rezultat je sljedeći: majke koje su uzimale antidepresiv paroksetin (koji se prodaje po imenu Seroxat ili Paxil), ili pak fluoksetin (poznatiji kao Prozac) imaju veće šanse da rode dijete sa različitim poremećajima nego one koje nisu koristile antidepresive. Iznenađujuće, istraživači su otkrili kako rizik pak nije povećan kod žena koje su uzimale sertralin (poznatiji kao Zoloft), koji spada u istu skupinu lijekova.

U istraživanju stoje podaci kako oko 30 posto žena za vrijeme trudnoće odluči prestati uzimati antidepresive, no nigdje se ne navodi kako je neposredno prije i tokom trudnoće to potrebno učiniti, te kako je bez obzira na ova nova saznanja, rizik za rađanje beba sa urođenim defektima ipak mali.

I baš kao što je slučaj sa brojnim istraživanjima ove vrste, potrebne su dodatne procjene i podaci, a ženama koje uzimaju antidepresive prije ili tokom trudnoće, savjetuje se d se posavjetuju sa svojim ljekarima.