|

Američka studija otkrila kako voće i povrće smanjuju rizik od raka debelog crijeva

Američka studija otkrila kako voće i povrće smanjuju rizik od raka debelog crijeva
0
E. Sk.
27.12.2019. u 08:55
1
komentara
0

dijeljenja
Američka studija otkrila kako voće i povrće smanjuju rizik od raka debelog crijeva Ilustracija:Shutterstock
Nova studija u Americi, koja je na početku istraživala aspirin kao lijek za prevenciju kolorektalnog karcinoma, slučajno je otkrila mehanizam koji bi mogao objasniti kako voće i povrće smanjuju rizik od razvoja ove bolesti.
Širom svijeta više od milion ljudi svake godine dobije dijagnozu kolorektalnog karcinoma. To je ujedno i treći najčešći uzrok smrti od raka u Sjedinjenim Američkim Državama.

Stručnjaci procjenjuju da će u 2019. godini liječnici dijagnosticirati 101.420 novih slučajeva raka debelog crijeva samo u SAD-u.

Faktori rizika za kolorektalni karcinom uključuju određene dijetalne faktore, poput ishrane bogate crvenim mesom, govedinom, janjetinom i prerađenim mesom, poput hot doga. Ostali faktori rizika uključuju prekomjernu težinu i gojaznost.

Sada su istraživači utvrdili potencijal metabolita flavonoida u sprečavanju kolorektalnog karcinoma. Ovaj spoj se javlja u voću i povrću, poput kupina, borovnica, crvenog grožđa, jabuka, crvenog luka, brokule, šipka, jagode, marelice, crvenog kupusa, u kori ljubičastog patlidžana, čokoladi i čaju.

Vanredna profesorica Jayarama Gunaje i njen tim s Univerziteta South Dakota u Brookingsu u početku su ispitivali aspirin kao način za sprečavanje raka. Tokom istrage otkrili su nove detalje o flavonoidima i način kako mogu spriječiti rak debelog crijeva. Svoja otkrića nedavno su objavili u časopisu "Cancers".

"Naša laboratorija radi na mehanizmu prevencije raka aspirinom, lijekom u domaćinstvu za koji se zna da više od desetljeća smanjuje pojavu kolorektalnog karcinoma. Tokom istraživanja ovog fenomena, izvodili smo eksperimente o ulozi metabolita aspirina i drugih derivata salicilne kiseline zbog njihove sposobnosti da inhibiraju rast ćelija raka", objasnila je Gunaje.

Postoji mnogo lijekova za liječenje raka, dodaje, ali gotovo ništa da ga spriječi.

"Rak ne odlazi pa moramo pronaći načine kako ga spriječiti. Zato smo uzbuđeni zbog otkrića 2, 4, 6-THBA kao inhibitora rasta ćelija raka", kazala je Gunaje.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...