Ljubav i veze
0

Svakodnevnim seksom do zdravlja i životnog zadovoljstva

Sarajevo-x.com
Neki kažu da je seks prirodni lijek koji je čovjeku potreban svakodnevno. Možda ovo zvučni predobro da bi bilo istinito, ali za ovakve tvrdnje postoje čvrsti argumenti.

Seks je tjelesna vježba

Vođenje ljubavi je oblik fizičke aktivnosti. Tokom seksa, fiziološke promjene u tijelu su iste kao prilikom treninga. Disanje se ubrzava, što znači da se tijelo umara, a kalorije sagorijevaju. Ukoliko imate seksualni odnos tri puta sedmično u trajanju od po 15 minuta, izgubit ćete 7.500 kalorija godišnje. To je jednaka količina koja se izgubi trčanjem 121 km. Ubrzano disanje podiže nivo kisika u ćelijama, a testosteron koji se proizvodi tokom seksa održava mišiće i kosti čvrstim.

Seks je prirodni analgetik

Glavobolja ne može biti razlog za apstinenciju. Tokom seksualnog odnosa, muško i žensko tijelo proizvode endorfin, hormon koji djeluje protiv boli. Istraživanja su pokazala da tokom seksualne stimulacije, a posebno prilikom orgazma, ljudi ne osjećaju bol. Ukoliko vaša partnerica nađe neko opravdanje, podsjetite je da je seks koristan za cijeli reproduktivni sistem, jer održava reproduktivne organe u "formi". Redovan seks je koristan i za plodnost, odlaže menopauzu i olakšava PMS simptome.

Seks štiti prostatu

Ejakulat luči žlijezda prostata. Ukoliko muškarac ne ejakulira, tekućina se zadržava u žlijezdi koja je sklona naticanju, što uzrokuje mnogo problema. Redovnom ejakulacijom se ova tekućina izbacuje, tako da prostata ostaje zdrava do duboke starosti. Problemi se javljaju i ukoliko se frekvencija ejakulacije naglo promijeni.

Seks sprječava erektilu disfunkciju

Pedeset posto muškaraca starijih od 40 godina pati od erektilne disfunkcije, a svi mlađi muškarci se plaše da će im se isto dogoditi. Najbolji lijek protiv nastanka impotencije je seks. Erekcija održava protok krvi kroz arterije u penisu, tako da tkivo ostaje zdravo. Doktori erekciju porede sa refleksima atletičara, što više vježbate, imati ćete bolje performanse.

Seks oslobađa od stresa

Naučna je činjenica da je seks efikasan način oslobađanja od stresa. Tokom seksa vaše tijelo proizvodi dopamin, supstancu koja se bori sa hormonima stresa, edorfinom i oksitocinom.