Prvi put u historiji
39

Razvodi u Engleskoj i Walesu pratit će se uživo iz sudnica na Facebooku, YouTubeu i Twitteru

Dž. P.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Brakorazvodne parnice od sada bi se trebale prenositi uživo iz sudnica u Engleskoj i Walesu po prvi put u historiji, saopćilo je Ministarstvo pravde.

Ovaj korak je pokušaj poboljšanja javnog razumijevanja pravosudnog sistema, a slučajevi iz sudnice emitirat će na YouTubeu, Facebooku i Twitteru, navodi Independent.co.uk.

Predmeti se neće emitirati putem televizije i ovisit će o slobodnom izboru sudaca koji će to slučajevi biti javno prikazani. Parovima će se također omogućiti prigovor i stavljanje veta na njihov slučaj ako se odluče za to. Također, pravit će se i pauza kako ne bi došlo do svađe između supružnika, a koja ne bi trebala biti zabilježena na snimcima.

Gledaoci će moći vidjeti suca, klupu i leđa advokata bračnog para koji se razvodi. Bračni par i porodice u postupcima oko starateljstva neće biti snimljeni. Anonimnost se također može uzeti u obzir zbog osjetljivosti porodičnih slučajeva.

Izjava koju je objavilo Ministarstvo pravde (MP) kaže da nedavni primjeri takvih suđenja uključuju razmatranje pitanja koja se tiču "braka supružnika islamske vjeroispovijesti, pristupa evidencijama novorođenčadi ili transrodnih osoba".

Taj potez uslijedio je nakon što je vlada dozvolila kamerama da snimaju suce kojima su iznijete primjedbe u visokim krivičnim postupcima na Old Baileyu, početkom ove godine.

Vrhovni sud emitira sudske postupke od 2009. godine i svaki mjesec ima oko 20.000 pregleda. Prva saslušanja mogla bi biti emitirana već na ljeto.