Jugozapadna Engleska
13

Pronađena fosilizirana šuma za koju se vjeruje da je najstarija na svijetu: "Bila je prilično čudna"

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Naučnici su na obali jugozapadne Engleske pronašli fosiliziranu šumu za koju vjeruju da je najstarija šuma na svijetu.

Istraživači Univerziteta Cambridge i Univerziteta Cardiff su ukazali da je na tom području bilo drveće kalamofiton koje podsjeća na palmu. Riječ je o drveću koje je opisano kao "prototip" današnjem drveću, a bilo je visoko između dva i četiri metra. Identificirani su fosilizirani trupci drveća, tragovi korijena, fosili biljaka i njihovi ostaci. Oni pokazuju kako je rano drveće pomoglo u oblikovanju pejzaža i stabilizaciji obale prije nekoliko stotina miliona godina.

"Kada sam prvi put vidio slike drveća, odmah sam znao o čemu je riječ, i to na osnovu 30 godina proučavanja ove vrste drveća širom svijeta", izjavio je dr. Cristopher Berry.

Stručnjak za biljne fosile u Prirodnjačkom muzeju dr. Paul Kenrick, koji nije bio uključen u istraživanje, istakao je da je riječ o značajnim tragovima. Istraživači su ukazali da je pronađena fosilizirana šuma skoro četiri miliona godina starija od fosilizirane šume u američkoj saveznoj državi New York za koju se do sada vjerovalo da je najstarija na svijetu.

Fosilizirana šuma je pronađena duž engleske obale između Devona i Somerseta te datira iz devonskog perioda, tj. stara je između 358 i 419 miliona godina. Devonski period je nazvan po Devonu zbog morskih stijena koje su karakteristične za taj period, a koje su geolozi pronašli uz obalu.

Istraživači su istakli da je to područje tada bilo ravnica koja nije bila vezana za Englesku, već za dijelove Njemačke i Belgije gdje su također pronađeni fosili spomenutog drveća.

"To je bila prilično čudna šuma - nije ličila bilo kojoj šumi koju biste danas vidjeli. Nije bilo nikakvog rastinja i trava se još nije pojavila, ali je bilo mnogo grančica sa ovih gusto zbijenih stabala, što je malo veliki utjecaj na pejzaž", obrazložio je profesor Neil Davies s Cambridgea.

Najsličnije spomenutom drveću je današnja vrsta dicksonia antarctica porijeklom iz Australoazije, a koja je popularna i kao ukrasna biljka, prenosi BBC.