{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nova kontracepcija za muškarce stopira spermu na duži period

10.9.2014. u 21:55
20
55
Nova kontracepcija za muškarce stopira spermu na duži period
20
Nova kontracepcija za muškarce stopira spermu na duži period
Muškarci će za tri godine moći koristiti kontracepciju koja će kontrolirati plodnost na duže vrijeme i ne uključuje kondome. U pitanju je kontracepcijska injekcija Vasagel koja je u fazi testiranja.
Proizvođači se nadaju da će ovaj lijek biti jeftin, reverzibilan i da će dugo trajati. Vasalgel je polimerni hidrogel koji se ubrizgava u cijev kroz koju prolazi sperma do penisa. Gel stopira spermije i na taj način sprječava trudnoću.

Razvili su je Parsemus fondacija, neprofitna organizacija koja razvija niskobudžetna medicinska rješenja. Procedura umetanja gela ima isti efekat kao vazektomija, ali je manje invazivna jer nije potrebna operacija.

Tokom testiranja, gel je ubrizgan trojici muških babuna koja su potom stavljena u isti kavez s 15 ženski babuna. Nakon šest mjeseci niti jedna ženka nje bila trudna, mada probni period još nije završen.

Više informacija o efektima Vasalgela fondacija će imati do kraja godine i ukoliko bude sve uredu, klinička testiranja na muškarcima počet će sljedeće godine.

Ukoliko muškarac, nakon korištenja ovog gela, želi da ponovo ima aktivnu spermu, onda dobije drugu injekciju koja razgradi gel i odblokira spermu. Ta druga injekcija se sastoji isto od polimernog gela RISUG čiji efekat traje 10 godina.

"Želimo Vasalgel izbaciti na tržište što prije, no moramo uraditi potrebne testove sigurnosti i efikasnosti. Trenutno ga testiramo na životinjama, a testiranje na ljudima bi počelo početkom 2015. godine. Ukoliko sve prođe kako treba Vasalgel bi trebao biti na tržištu do 2016-2017 godine", rekao je glasnogovornik Parsemus fondacije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: