Prema istraživanjima
70

Prvi dojam je najvažniji: Pet neuobičajenih stvari koje muškarce privlače kod žena

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Iako svaki muškarac ima svoje individualne preferencije, istraživanja pokazuju da postoje određene kvalitete koje čine posebno dobar prvi dojam kod muškaraca.
Kvalitete i vrline koje su najprivlačnije jednom muškarcu ne moraju se smatrati privlačnima drugome. Stoga, tačan odgovor ne postoji. No, to nije spriječilo naučnike da pokušaju otkriti šta većinu muškaraca privlači kod suprotnog spola.

Tako je studija iz 2015. godine objavljena u Plos One pokazala da postoji jedna stvar koja je zajednička mnogim muškarcima, a to je da su skloni vjerovati svojim prvim dojmovima.

Šminka koja ostavlja dojam prirodnog izgleda

Neki muškarci tvrde da više vole žene bez šminke jer izgledaju prirodno. No, prema anketi koju je proveo Zoosk, od 1.200 žena koje su na profilnoj fotografiji imale našminkane oči, njih 139 imalo je veću vjerovatnost da će dobiti poruke od muškaraca. Muškarci su također vjerovatnije željeli upoznati ženu ako na profilnoj fotografiji nosi ruž.

Međutim, žene koje su sklone nositi "tamnije" vrste šminke bile su manje vjerovatno da će biti pozvane na izlazak. Dakle, čak i ako muškarci kažu da više vole žene koje izgledaju prirodnije, to znači da možete nositi šminku koja ostavlja dojam prirodnog izgleda i još uvijek privlačiti muškarce.

Idealan omjer struka i bokova

Ova sklonost ima manje veze s privlačnošću, a više sa zdravljem i plodnošću. Istraživanje također pokazuje da je omjer struka i bokova snažan pokazatelj nivoa estrogena u žena, rizika od pretilosti i osjetljivosti na ozbiljne bolesti kao što su dijabetes, rak jajnika i bolesti srca.

Nošenje crvene odjeće

Crvenu često nazivaju bojom strasti. Stoga, nije ni čudno ako privlači muškarce. U studiji koju su proveli psiholozi sa Univerziteta u Rochesteru, muškarcima su pokazane fotografije različitih žena uokvirenih crvenim ili bijelim okvirima te su upitani koliko im se te žene čine lijepima.

Zatim im je prikazana ista fotografija sa ženama u crvenom ili plavom i upitani koliko bi novca potrošili na spoj s tom ženom. Žene uokvirene crvenom bojom ili koje su nosile crveno bile su im privlačnije.

Ljubazan stav

U studiji pod nazivom "Društva za ličnost i socijalnu psihologiju, naučnici su otkrili da ženina osjetljivost na potrebe i želje muškaraca povećava njihovu privlačnost muškarcima.

Viši glas

Na kraju, studije su pokazale da žene smatraju muškarce dubljeg glasa privlačnima, dok muškarci traže suprotno. Neki muškarci vjeruju da viši glasovi signaliziraju reproduktivnu sposobnost, ženstvenost i manju veličinu tijela.