stem pristup obrazovanju
46

Upoznajte generacije Z i Alfa: Kako današnja djeca stvaraju svijet budućnosti za sve nas

Jeste li čuli za generaciju Z i generaciju Alfa? To su djeca koja odrastaju na potpuno drugačiji način od svojih roditelja.

Ona se ne zabavljaju igranjem vani, penjanjem po drveću ili igranjem lastiša i klikera, oni imaju potpuno drugačiji - digitalni svijet u kom odrastaju, ali to ih ne čini manje sposobnima ili manje kreativnim.

Generaciji Z pripadaju svi oni rođeni između 1995. i 2010. godine. Generacija Alfa, poznata i kao iGeneration, su djeca rođena od 2010. do 2025. godine. Prva su generacija u potpunosti rođena u 21. vijeku. Do 2025. godine, kada će se rađati najmlađi članovi generacije, generacija Alfa predstavljat će dvije milijarde svjetskog stanovništva. Demografska statistika prikazuje kako je generacija Alfa generacija na koju tehnologija ima najviše uticaja.

Najvažnije obilježje pripadnika ovih dvaju generacija je da mnogo vremena provode uz digitalne uređaje. Radi se, ukratko, o generacijima koje su, za razliku od njihovih prethodnika, odrasle uz tehnologiju. Njima je oduvijek normalno potražiti sve što ih zanima na Internetu, a uz to Z generacija značajno učestvuje i u stvaranju internetskog sadržaja. Stoga aktivno koriste i veoma popularne društvene mreže poput Instagrama, Twittera, TikToka i Snapchata, dok Facebook ipak pripada nekim drugim generacijama.

Generacije Z i Alfa su upravo one koja će svojom, za neke dosadnom i zaglupljujućom zabavom, promijeniti svijet i donijeti novu, potpuno digitalnu budućnost za sve nas. Činjenica je da, dok mislimo da djeca samo igraju igrice, neka od njih zapravo već danas stvaraju svijet budućnosti. Istražuju robotiku, programske jezike, virtualnu stvarnost, umjetnu inteligenciju… i zaista obožavaju to što rade. Često ih nazivamo nativnim digitalnim generacijama. Prije nego što prekorimo djecu da previše sjede i gube dane za računarom, trebamo biti svjesni da razgovaramo s budućim digitalnim genijalcima, za koje je najvažnije ne zaustaviti njihovu kreativnost i produktivnost. Tu njihovu sklonost svedigitalnom svijetu trebamo usmjeravati na način da postanu kreatori, a ne samo konzumenti digitalnih tehnologija, i onda će njihove aktivnosti imati presudan uticaj na našu budućnost.

U čitavom svijetu postalo je uobičajeno takva znanja i kompetencije nazivati "STEM", gdje ova kratica dolazi od Science, Technology, Engineering & Mathematics, odnosno nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika. Neosporno je da taj tip znanja zaista morate djeci osigurati sami, jer kroz formalni obrazovni sistem ga ne dobijaju na zadovoljavajućem i aktuelnom nivou niti u dovoljnom obimu, te je potrebno da uložite u njihovo dodatno STEM obrazovanje. STEM pristup u obrazovanju nije rezervisan samo za talentovanu djecu ili natprosječno inteligentnu djecu. Svakom djetetu treba omogućiti upoznavanje sa STEM područjima kroz dobro osmišljen i kvalitetan STEM obrazovni program.

Pravi primjer moderne mogućnosti obrazovanja nudi STEM akademija, koja pod sloganom "JA raSTEM" obrazuje NOVU DJECU ZA DIGITALNO DOBA.

Program STEM akademije polaznike obrazuje kroz projektni, problemski i produkcijski obrazovni pristup, učenjem metodom "pokušaja i pogrešaka", po princip "uradi sam" ili kroz timski rad, kombinovanjem znanja koja su djeca u određenoj dobi savladala, čime im se razvija kreativnost, kompetencije za istraživanje, detaljnu analizu, logičko promišljanje i argumentovanu raspravu, te komunikacijske, kolaboracijske i prezentacijske vještine.

STEM akademija garantuje bogat STEM obrazovni program, iskustvo i izuzetno motivirane, fakultetski obrazovane edukatore, rad sa Mindstorms, mBot, Spike, Boost i WeDo robotima, Arduino, RPi, micro:bit i MakeyMakey uređajima, programiranje u Scratch, Python, C, C++, HTML, CSS i JavaScript jezicima. Sveobuhvatni obrazovni program STEM akademije usmjeren je ka razvoju znanja i kompetencija neophodnih svakom pojedincu u digitalnom dobu, uvodeći polaznike u svijet njihove budućnosti.

Prepoznajte li svoje dijete u nekoj od ovih oblasti i znate da ga privlači digitalni svijet, svakako iskoristite priliku. Iako igranje igrica može biti zabavno, postoje i produktivniji načini da na zabavan način vaše dijete upozna digitalni svijet i razvije digitalna znanja i kompetencije.

Od ove godine STEM akademija svoj program nudi budućim STEM genijalcima u Sarajevu - upis 1. generacije STEM polaznika je u toku. Nastava na STEM akademiji u Sarajevu počinje od 01.10.2022. godine, i odvijat će se u tri edukacijska centra: Kampus Univerziteta u Sarajevu, Koševsko Brdo i Dobrinja.

Sve informacije i prijavni obrazac dostupni su na web stranici STEM akademije, Facebook stranici i Instagram profilu.

Možda su se djeca u naša vremena stvarno penjala po drveću, ali se danas penju u neka nova, mnogima nepoznata prostranstva, za koja im treba podrška nas starijih da u tome budu što uspješniji. Stoga požurite i obezbijedite mjesto za svog budućeg digitalnog genijalca upisom na program STEM akademije u Sarajevu.