Mala genijalka
818

Šestogodišnja Merjema Pavica poznaje sve države svijeta i njihove specifičnosti

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Goraždanka Merjema Pavica, učenica prvog razreda Osnovne škole "Fahro Baščelija", ima tek šest godina, ali već sada izvrsno poznaje geografiju. Na karti svijeta ne postoji ni najmanja država o kojoj Merjema već nije nešto naučila. Sve zemlje svijeta i njihove glavne gradove odlično poznaje, baš kao i njihove specifičnosti, a kategorična je u tome da joj je, bez obzira na sve, još uvijek najljepša država u koju živi.

U školi je zovu "mali genijalac", a na Merjemu su ponosni njeni roditelji kojima njen talent i znatiželja nisu nepoznanica, no iznenađenje je bilo kad je to otkrila i njena učiteljica Fahrija Bajrami. Merjema je zaintrigirala i profesora geografije Enesa Džemidžića pa su u školi za učenike šestih i sedmih razreda priredili poseban čas geografije na kojem je pred kartom svijeta, umjesto profesora, stajala Merjema, objašnjavajući i pokazujući im kontinente s najviše država, najmanje i najveće države svijeta, njihove glavne gradove, bogate i siromašne zemlje. Merjema je u jednom trenutku uočila i određene nedostatke na geografskoj karti na kojoj još uvijek nisu ucrtane države nastale u bližoj prošlosti.

San o dalekim zemljama

Merjema voli čitati i crtati. Voli i da se igra, ali najviše voli geografiju, da upoznaje svijet i daleke nepoznate zemlje koje s neobičnom lakoćom pronalazi na geografskoj karti.

"Volim geografiju, a najviše volim na karti tražiti zemlje, čitati i istraživati o njima", kaže ova neobična djevojčica.

Sigurna u sebe, s lakoćom predavača koji je završio studij geografije odgovara na sva pitanja mnogo starijih učenika.

"Prije godinu i po Merjema je dobila prvi album gdje se lijepe male sličice sa zastavama i grbovima zemalja. Ona je to listala, precrtavala karte, zapisivala detalje. Kad bismo krenuli na spavanje željela je uvijek da mi nešto ispriča i pokaže i tada smo moj suprug Muharem i ja uvidjeli da dijete ima talent, da je oduševljeno geografijom. Njena učiteljica Fahrija također je uočila taj njen talent. Nakon što uradi zadaću, Merjema veći dio svoga slobodnog vremena provodi uz karte i zastavice, nekada je moramo odmaći od te njene ljubavi, jer ona bi provodila cijeli dan u tome. Veoma smo ponosni zbog ovog, tako da ćemo je uvijek podržavati u njenoj želji da sazna što više", ispričala je Merjemina majka Aldina Pavica.

Fahrija Bajrami, Merjemina učiteljica, tvrdi da je ona čudo od djeteta.

Profesor ostao bez teksta

"Ja sam ove školske godine primila odjeljenje prvi dva koje ima 22 učenika. U ovoj generaciji veliku pažnju mi je privukla naša Merjema koja pokazuje izuzetan talent i ljubav prema geografiji. Najprije sam taj njen talent uočila na njenim crtežima. U međuvremenu je toliko napredovala da nas sve oduševljava. Imamo zaista mnogo razloga da svi budemo ponosni na nju", kaže Fahrija Bajrami.

A Merjema o svakoj državi zna ponešto, ali izdvaja pojedine u koje bi rado otputovala. U Australiju bi, kaže, putovala da dočeka Novu Godinu, a u Japan radi hrane. Obradovan Merjeminim znanjem profesor geografije Enes Džemidžić joj je poklonio i nekoliko geografskih atlasa.

"Svakako da je ovo što zna i pokazuje Merjema čudo koje nas sve raduje. Kada me kolegica Fahrija pozvala, najprije sam bio skeptičan, ali kada mi je pokazala šta Merjema radi, ostao sam bez teksta. Poklonio sam joj nekoliko atlasa da je potaknem u tom njenom talentu i njenom interesovanju, jer to je nešto potpuno nevjerovatno. Mislim da je, uz njeno znanje i sposobnosti, ovo rezultat toga što ona zaista mnogo čita i jedna je od učenica koja najviše posjećuje biblioteku", ističe profesor Džemidžić.