61 maturant
1.3k

Četiri godine kao četiri treptaja: Promovisani maturanti mostarske medrese

Piše: R. D.
(Foto: Klix.ba)
U život prepun novih iskušenja danas je svečano ispraćena nova, 372. generacija maturanata mostarske Karađoz-begove medrese.

Pred punom sportskom dvoranom USRC "Mithad Hujdur – Hujka", ispunjenom porodicama, prijateljima, kolegama, kao i dužnosnicima iz javnog i političkog života Hercegovine, prodefilirao je 61 maturant.

Ponosan je bio posebno direktor ove obrazovne institucije, prof. hfz. Aid ef. Tulek, istaknuvši da je ovo zasigurno jedan od najboljih generacija u 19 godina nakon obnavljanja rada medrese.

"Koliko je dobra ova generacija najbolje govori njihovi uspjesima na takmičenjima i vannastavnim aktivnostima, te u svim aktivnostima koji su se odvijali u okviru škole, ali i cijelom našem gradu. Mi se nadamo da će oni sa dobrim rezultatima nastaviti i u daljem svojem obrazovanju", kazao je direktor Tulek, dodavši da su prije 13 godina naše medrese reformisane, da to nisu stručne škole koje samo obrazuju imame, hatibe i mualime, nego produciraju učenike koji ostvaruju najbolje rezultate na raznim fakultetima kako u zemlji, tako i u svijetu.

Lejla Mujagić, ponijela je priznanje učenice generacije, a priznala je kako je posebno ponosna na današnji dan.

Bosna i Hercegovina u malom

"Medresa je zaista posebna škola, osim znanja koja sam stekla u ove četiri godine, stekla sam i jedan sjajan odgoj, pošto je ovo vrhunska odgojna institucija. Karakteristika ove škole je da prijateljstva sklopljena ovdje traju vječno, da mi svi dolazimo iz različitih krajeva naše prelijepe zemlje, te je s pravom zovemo Bosna i Hercegovina u malom. To je razlog zbog kojeg ja medresu preporučujem svima", kazala nam je Lejla, te dodala da planira dalje da se obrazuje u domeni softverskog inžinjeringa.

Edin Maslo je u četiri godine školovanja pokazao maksimalne rezultate te je proglašen učenikom generacije, kazao nam je da mu je žao što je sve prošlo tako brzo, "kao četiri treptaja je to prošlo, volim da kažem, rastajemo se, ali vjerujem da ću se sa nekima od kolega kasnije i više družiti, nego sam to imao priliku ovdje, ali zauvijek će mi svi ostati u lijepom sjećanju".

Učenica iz Italije

Učenik generacije namjerava da nastavi obrazovanje na Medicinskom fakultetu, a ova generacija osim što je imala i jednog hafiza, posebna je i po tome što je imala i učenicu koja je došla iz Italije.

"Iako sam porijeklom iz Zavidovića, osnovnu školu sam završila u Italiji. Uvijek sam imala želju da upišem baš ovu školu, Karađoz-begovu medresu u Mostaru, tako da sam danas presretna. Poslije ovoga upisujem Filozofski fakultet", kazala nam je Almasa Halilčević.