Opasna po zdravlje
63

Rečenica "Nemam šta obući" uzrokuje anksioznost

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Većina žena ujutro je pod stresom, jer nakon ustajanja slijedi mrzovoljno stajanje ispred ormara i izgovaranje čuvene rečenice "Nemam šta obući". Istina je, naravno, daleko od toga, jer odjeće ima i previše, zbog čega je teško donijeti odluku, a psihologinja Jo Hemmings ističe da je ta rečenica opasna po zdravlje.

"Imati previše opcija poznato je kao 'paradoks izbora'. To se ne odnosi samo na odjeću, već na razne životne situacije, jer prevelika mogućnost izbora može izazvati anksioznost. Drugim riječima, kada smo suočeni s prevelikim izborom, naši ionako preopterećeni mozgovi su pod još većim pritiskom i stresom pa tako postajemo još više zabrinuti zbog biranja odjevnih kombinacija", objasnila je psihologinja Jo Hemmings.

Kako bismo se riješili tog osjećaja, Hemmings predlaže organiziranje ormara po bojama, odnosno vrsti odjeće, a ne bi bilo loše ni da odložite vansezonsku odjeću. Također savjetuje da noć prije odaberete šta ćete obući, kako ujutro ne biste bili pod stresom.

"Prije nego odete u krevet izaberite šta ćete nositi - od donjeg rublja do cipela. I nemojte dopustiti sebi da se predomislite", rekla je.

Hemmings smatra i da je jedna od ključnih stvari čišćenje ormara i sklanjanje odjeće koju niste nosili posljednjih godinu dana.