Značajno priznanje
1.7k

Lukomir dobio titulu "Najljepše selo u BiH", nacionalni spomenik od 2009.

L. R.
Selo Lukomir
Selo Lukomir
Selo Lukomir koje je od 2009. godine na listi nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine dobilo je titulu "Najljepše selo u Bosni i Hercegovini".

U okviru USAID-ovog projekta razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini Udruženje za razvoj ruralnog turizma u BiH "Alterural" provelo je aktivnosti na uvođenju međunarodne oznake Najljepša sela u cilju očuvanja prirodne i kulturne baštine sela u Bosni i Hercegovini i podizanja svijesti o jedinstvenom kulturnom naslijeđu sela koja ona imaju.

U srijedu, 18. oktobra u Sarajevu su Udruženje "Alterural" i USAID Turizam organizirali svečano proglašenje dodatnih sela za "Najljepša sela Bosne i Hercegovine". Sela koja su uvrštena u listu najljepših sela u BiH ovom prilikom su Lukomir, koje se nalazi na planini Bjelašnici na području grada Konjica i Vranduk koje se nalazi u okolini Zenice.

"U vremenu kada imamo velike planove za snažniji razvoj turizma na području grada Konjica, svaki novi korak i uspjeh nam mnogo znači. Dobijanje međunarodne oznake 'Najljepša sela' za selo Lukomir, koje je kao 'Kulturni krajolik' 2009. godine Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika proglasila nacionalnim spomenikom, od velike je važnosti za dalji razvoj ruralnog turizma na konjičkom području", kazao je gradonačelnik Konjica Osman Ćatić.

"Uz projekat 'Welcome to Konjic' i uspostavljanje turističkog klastera, kao i proglašenje Konjica jednom od pet 'Green Destinations Top 100 Stories' za 2023.godinu iz BiH, najnoviji certifikat 'Najljepša sela u BiH' za selo Lukomir je podstrek da kreiramo nove projekte i programe, i razvijamo postojeće, kako bi omogućili kvalitetne uslove za bavljenje ovom djelatnošću za lokalno stanovništvo. Sve navedeno naravno doprinijet će kvalitetnijom i sadržajnijom turističkom ponudom za sve goste koji posjećuju Konjic", dodao je gradonačelnik Konjica.

Akciju "Najljepša sela u Bosni i Hercegovini" podržavaju Vlada Sjedinjenih Američkih Država kroz USAID Projekt održivog razvoja turizma u Bosni i Hercegovini i CCFD (Francuska).