Putovanja
0

Kineski turisti najviše troše novca na godišnjim odmorima

Klix.ba
Kina je preuzela prvo mjesto od SAD-a i Njemačke i postala prva zemlja s turistima koji najviše troše na svijetu.

Kineska agencija International Travel Monitor sprovela je anketu u kojo je učestvovalo 3.000 međunarodnih kineskih putnika i 1.500 hotela širom svijeta u periodu maj-juni 2013. godine. Zaključeno je da su kineski putnici potrošili 102 milijarde američkih dolara tokom međunarodonih putovanja u 2013. godini, čak za 40 posto više u odnosu na 2012. godinu što ih je učinilo većim potrošačima od Nijemaca i Amerikanaca koji su dijelili prvo mjesto.

Blizu 75 posto hotelijera izvjestilo je kako su kineski turisti napravili i do pet posto njihovog poslovanja, a 45 posto hotelijera je kazalo kako su imali povećan broj gostiju iz Kine u odnosu na prethodnu godinu. Najveće povećanje kineskih turista zabilježen je na području Azije i Pacifika.

Anketa je otkrila i neke zanimljive trendove kineskih putnika. Tako 62 posto ih voli putovati više samostalno nego u grupi. Glavni razlog njihovog putovanja je razonoda, čak u 96 posto slučajeva.

No, iako su potrošili najviše novca na putovanja Kinezi su imali zamjerke. Najveći problem su imali s odredbom prevedenih materijala poput "literature za dobrodošlicu", web stranicama i novinama hotela. Njih 75 posto je izjavilo kako je potrebno unaprijediti ova područja. Problem je bio i jezik kod većine hotelskog osoblja, pa ih je 42 posto izjavilo kako bi voljeli da osoblje govori mandarinski jezik.