{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Koja je najpoželjnija turistička destinacija u svijetu

5.8.2013. u 13:52
0
9
Koja je najpoželjnija turistička destinacija u svijetu
0
Koja je najpoželjnija turistička destinacija u svijetu
Foto: Arhiv
Sezona godišnjih odmora je u punom jeku. Gdje odlaze turisti? Prema podacima Ujedinjenih naroda, Francuska je u prošloj godini imala najviše stranih turista, dok je najposjećeniji glavni grad, prema nedavno provedenoj studiji, Bangkok.
Nedavna studija koju je provela Svjetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija otkrila je da je 83 miliona ljudi posjetilo prelijepu Francusku, što je čak više od populacije te zemlje, koja iznosi 66 miliona.

Skijaške stanice u zimskom periodu i mediteranska odmarališta ljeti razlog su što je Francuska najpoželjnija svjetska destinacija. Tako Francuska privlači najmanje 16 miliona posjetilaca više od SAD-a na drugom mjestu, dok su Kina, Španija i Italija među pet najposjećenijih zemalja.

Ipak, čini se da Francuzi imaju problem sa uvjeravanjem posjetitelja da potroše novac. Turizam doprinosi 7 posto bruto domaćem proizvodu zemlje, što je više nego što doprinosi automobilska industrija. Ali prosječan iznos novca koji svaki posjetitelj potroši (646 dolara) je znatno manji u odnosu na ostale zemlje koje se nalaze među 10 najposjećenijih.

Posjetitelji, naprimjer, troše u prosjeku 1.884 dolara u SAD-u, 1.253 dolara u Njemačkoj i 1.249 u Velikoj Britaniji. U Macau, azijskoj destinaciji poznatoj po svojim kockarnicama, troše čak 3.213 dolara u prosjeku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: