Putovanja
269

Doli na planini Zvijezda su mjesto uživanja

FENA
(Foto: FENA)
Na planini Zvijezda u selu Ravne kod Vareša na nadmorskoj visini 1.080 metara smješteno je turističko odmaralište Doli, okruženo gustom crnogoričnom šumom.

To mjesto od Sarajeva je udaljeno oko 45 kilometara (putem prema Tuzli sa skretanjem na Nišićima), obiluje mirom i tišinom i idealno je za sve one koji žele odmor od užurbanog života.

Odmaralište Doli predstavlja reprezentativni turistički potencijal općine Vareš. Pripada preduzeću "Šumarstvo" Vareš i otvoreno je tokom cijele godine. Raspolaže sa 35 ležaja raspoređenih u sedam bungalova i tri sobe, a u domu je po narudžbi moguće kušati tradicionalna jela tog podneblja.

Poslovođa odmarališta Doli Esad Hrvat kaže Feni da to područje tokom cijele godine posjećuju gosti iz raznih dijelova BiH, a u odmaralištu Doli djeca imaju popust od 50 posto za noćenje.

Kaže da na tom području ima zečeva, lisica, srna i divljih svinja, a nedaleko od objekta Doli je i kućica u kojoj se rado okupljaju lovci.

Planina Zvijezda u srednjoj Bosni (između Vareša i Olova) ima nekoliko vrhova viših od 1.300 metara nadmorske visine od kojih je najviši Zvijezda na 1.349 metara. Rado ih obilaze planinari i uživaju u njihovoj raskošnoj ljepoti.

Vezani članci