Putovanja
848

Najljepša planina u BiH: Zelengora - raj za planinare i ljubitelje prirode

Piše: A. Dž.
(Foto: Čitatelj/Klix.ba)
Zelengora, planina u okviru nacionalnog parka Sutjeska, smatra se jednom od najljepših u Bosni i Hercegovini. Gusta šuma, nepregledni pašnjaci i jezera s kristalno čistom vodom ne ostavljaju ravnodušnima nikoga ko posjeti ovaj prirodni biser na Balkanu.

Dolaskom lijepog vremena, Zelengora oživi i postaje meta planinara, posjetilaca i ljubitelja netaknute prirode.

Za iskusnu planinarku i planinarskog vodiču Hasnu Smječanin, Zelengora je raskošna planina koja je istovremeno i blaga i divlja. Smječanin kaže da je Zelengora izuzetno pogodna za planinski biciklizam, jer vozeći se kroz šumovita područja možete uživati u njenim impozantnim vrhovima.

Bogatstvo ove planine čine i njena bistra glacijalna jezera.

"Posebno bih izdvojila Gornje i Donje Bare, kao i Kotlaničko jezero koje je pogodno za kupanje, zatim Štirinsko jezero u čijoj blizini se nalaze stećci", govori Smječanin.

Bogatstvo flore i faune na Zelengori je po mnogo čemu jedinstveno u svijetu. Većina jezera su bogata ribom, a čitava površina planine je bogata ljekovitim biljem. No, naša sagovornica naglašava problem sječe šuma koja itekako šteti planini.

Iako vjerovatno najljepša planina u našoj zemlji, Zelengora je teško dostupna. Putevi su uglavnom makadamski i loši, a i na samoj planini je malo planinarskih domova i odmorišta.

"U Donjim Barama postoji objekt u vlasništvu Nacionalnog parka Sutjeska koji je moguće unajmiti. A postoji i manji objekt u blizini Orlovačkog jezera", kaže Smječanin.

No, zato je planina odlična za kampovanje, a spavanje pod zvijezdama je neponovljivo iskustvo. Organizovani odlasci na Zelengoru nisu česti upravo zbog loših puteva, no za planinare prepreke nema kada je u pitanju uživanju u prirodnim blagima i ljepotama.

"Prelijepa planina, sa prelijepim pejzažima i zelenilom, raj na zemlji", kaže planinarka Mahira Šehić.

A prije dvije godine pokrenut je i planinarski put "Dr. Jovo Elčić" koji spaja tri planine – Leliju, Treskavicu i Zelengoru. Planinarski put prolazi kroz krajeve i planine neopisive ljepote i predstavlja nezaboravno iskustvo za sve koji ga se odluče pohoditi.