{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Susret planinara KS-a održan za vikend na Kraljevcu, pohod na Djevojačke stijene

F
FENA
18.5.2015. u 13:06
0
1
Susret planinara KS-a održan za vikend na Kraljevcu, pohod na Djevojačke stijene
0
Planinari iz devet društava okupili su se za vikend u planinarskom domu na Kraljevcu, na sjevernim obroncima Bjelašnice, na manifestaciji "Susret planinara Kantona Sarajevo".
Domaćin manifestacije bilo je Planinarsko smučarsko društvo "Pazarić", a osnovni cilj je druženje, razmjena iskustava, promocija planinarstva i razvoj planinarskog turizma.

Tom skupu prisustvovalo je oko 70 planinara i ljubitelja prirode, a za njih je organiziran ručak, kulturno-zabavni program, sportska takmičenja i tradicionalno druženje.

Drugog dana te manifestacije planinari su pohodili srednje teške staze na kotama Djevojačke stijene (1.200 m.n.v.), Vidikovac - Ždrijelo (1.600 m.n.v.) i našli se podno Hranisave.

PSD "Pazarić" ove godine obilježava 45 godina rada, a tim povodom najzaslužnijima su dodijeljena prigodna priznanja.

Značka sa zlatnim znakom dodijeljena je Emiru Hormanu, Značka sa srebrenim znakom Ćamilu Fejziću, Ismetu Nuhanoviću i Kemalu Rizvi, dok je Značka s brončanim znakom pripala Harisu Ismiću. Uručena su i pismena priznanja za doprinos razvoju tog društva.

Planinarski dom "Ibrahim Fejzić Deda" (965 m.n.v.) Planinarskog smučarskog društva "Pazarić" smješten na sjevernim obroncima Bjelašnice iznad mjesta Pazarić, utemeljen je 2007., a otvoren 2011. godine.

To mjesto redovno posjećuju planinari i drugi ljubitelji prirode. Do njega se može doći iz više pravaca, laganim hodom i stazama pogodnim za sve ljubitelje prirode.

Pazarić je dvadesetak kilometara udaljen od Sarajeva i polazna je stanica za planinarske ture na Bjelašnici, kroz selo Ljubovčići ka Šavnicima, Podgradini, Stanarima i Hranisavi. Do tih destinacija vode uređene i obilježene staze.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: