{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Doha: Luksuzni grad tornjeva, odmarališta i shopping centara

17.1.2015. u 15:59
28
62
Doha: Luksuzni grad tornjeva, odmarališta i shopping centara
28
Katar je stekao reputaciju kulturalnog sjedišta Srednjeg istoka sa modernim muzejima i arhitekturom od koje zastaje dah. Iz dana u dan, ova država predstavlja važnu poveznicu između Istoka i Zapada, a Katar je postao centar svijeta od početka održavanja Svjetskog prvenstva u rukometu.
Doha je popularna među turistima i poznata po svojim novoizgrađenim tornjevima, odmaralištima i shopping centrima. Većina nebodera u Dohi se nalaze u zoni West Bay. Najviša zgrada Aspire je 300 metara visoki neboder u obliku tornja koji je dio kompleksa Doha Sports City.

Obuhvata Međunarodni stadion Khalifa, Aspire Dome i vodeni centar Hamad. Aspire Tower je dizajnirao arhitekt Hadi Simaan. Toranj je trenutno najveća građevina i zgrada u cijelome Katru, a poznat je i pod nazivima Khalifa Sports Tower ili Doha Olympic Tower.

Obnovljeni nacionalni muzej, koji je ponovo otvoren 2014. godine, je također postao jedna od najbitnijih znamenitosti u Dohi.

Doha je moderni grad koji se ubrzano razvija i sve je više popularan za turiste iz cijelog svijeta, a i kao jedno od vodećih radnih tržišta na Bliskom Istoku. Doha Internacionalni aerodrom je jedna od veoma važnih konekcija za ostatak svijeta. Ovdje dolaze i pauziraju avioni iz cijelog svijeta.

Katar je jedna od najrazvijenijih zemalja svijeta, a to se temelji na nafti i zemnom plinu koji čine veliku većinu izvoza i preko polovice bruto društvenog proizvoda. Prije otkrića nafte se privreda Katara temeljila na ribarstvu i traženju bisera jer u moru oko Katara postoje neka od najvećih svjetskih staništa bisernih školjaka.

U fotogaleriji pogledajte neke od najljepših i najviših zgrada prelijepe Dohe.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: