Putovanja
35

Katar usred pustinje gradi novu, futurističku metropolu

Klix.ba
Rukometna reprezentacija BiH svoj prvi susret na Svjetskom prvenstvu u Kataru odigrat će u višenamjenskoj sali u gradu Lusail.

Rukometaši će snage odmjeriti sa selekcijom Irana u novosagrađenoj dvorani koja može primiti više od 15.000 gledatelja.

I nije samo dvorana nova u ovom gradu. Nov je cijeli grad. Ono što Katar radi u Lusailu je nešto što je mnogima teško zamislivo. Udaljen 24 kilometra od Dohe i smješten na pustinjskoj obali, novi grad bi trebao biti dom za oko 450.000 stanovnika i desetine hiljada turista.

"Ljudi zaboravljaju da je grad kao drvo. Bez dobrih korijena, teško da će nešto procvjetati", rečeno je iz kompanije zadužene da od pustinje napravi metropolu.

Zanimljivo je da Katar, koji će biti domaćin Svjetskog prvenstva u nogometu 2022. godine, namjerava otvaranje i finalnu utakmicu organizirati upravo u ovom gradu.

Ambiciozna i ekstremno bogata zemlja vjeruje da će grad biti kompletiran do 2020. godine.

Lusail će biti grad budućnosti, a imat će dvije luksuzne marine, grandiozni Marina tržni centar sa krovom koji odbija vrućinu, tekuću vodu i vodopade, ogromni zabavni grad sa zoološkim parkom, te snježnim i zabavnim parkom.

Grad će imati 19 naselja u kojima će, kako tvrdi kompanija zadužena za izgradnju, živjeti 450.000 ljudi.

Glavna karakteristika Lusaila bit će gradski stadion sa kapacitetom od 86.250 mjesta. Katar je o ovom futurističkom projektu govorio još 2005. godine, no tek nakon što su dobili domaćinstvo Mundijala 2022. godine, krenuli su u njegovu realizaciju.

Investitor je Vlada Katara, a realizator kompanija nekretnina Quatari Diar. Vrijednost ovog projekta je 45 milijardi dolara.

Mnogi zamjeraju Kataru da se gradnjom Lusaila razmeće novcem.