{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Doha noću: Carstvo luksuza u kojem se arhitekti takmiče u pretjerivanju

29.1.2015. u 21:20
257
108
Doha noću: Carstvo luksuza u kojem se arhitekti takmiče u pretjerivanju
257
Glavni grad Katara Doha je od malog ribarskog sela izrastao u nevjerovatan grad zahvaljujući resursima nafte i rezervama prirodnog gasa.
Doha je danas fascinantan grad koji je meta turista iz cijelog svijeta, a posebno je primamljiv inozemnim radnicima.

S obzirom na to da će Katar biti domaćin Svjetskog prvenstva u nogometu 2022. u toku je izgradnja luksuznih stadiona i ostale infrastrukture pa su strani radnici preplavili ovaj grad, ali i ostatak ove male, ali bogate zemlje.

U Dohi danas živi milion i 300.000 ljudi, a procjenjuje se da na svakog stanovnika dolazi čak šest stranih radnika. Doha je političko, ekonomsko, kulturno i obrazovno središte Katara koje obiluje luksuznim i ekstravagantnim zdanjima.

Višespratnice kao da se takmiče koja će biti ljepša, viša i bolje osvijetljena. To posebno dolazi do izražaja noću kada se može vidjeti širok spektar boja na fasadama.

Životni standard je ovdje izrazito visok, a stanovništvo Katara se smatra jednim od najbogatijih u svijetu. U takvom izobilju ne nedostaje raskoša i luksuza. Arapi su poznati po neumjerenosti u svemu, a ta neumjerenost se najviše ogleda u arhitekturi.

S razvojem ekonomije, kao i velikim rastom broja stanovnika, tržište nekretnina je procvjetalo, a cijene kvadrata su enormno porasle.

Tako je za unajmljivanje jednosobnog stana u centru Dohe potrebno izdvojiti između 1.300 do 3.000 dolara, a u predgrađu između hiljadu i 2.000 dolara.

Cijena metra kvadratnog penje se i do 7.000 dolara u zavisnosti od lokacije i površine.

Za turiste ovo je grad neiscrpnog potencijala. Ono što svjetski turistički vodiči preporučuju kao obavezno je posjeta Muzeju islamske umjetnosti koji je projektovao poznati arhitekta I. M. Pei i koji se nalazi na umjetnom otoku, zatim šetalište Corniche, koje je dugo nekoliko kilometara.

Tu je Souq Waqif, odnosno pijaca na otvorenom, koja je kopija nekadašnjeg sokaka u kom je vjekovima preprodavana roba. Svakako ne treba zaobići ni vještačko ostrvo koje je jedno veliko gradilište, te tržni centar Villaggio Mall inspiriran Venecijom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: