Mini "piknik"
41

Do kraja ramazana bit će još sunca: Evo gdje u Sarajevu možete iftariti na otvorenom

I. B.
Ramazan u Sarajevu (Foto: Instagram/ bak1r_l_mobile/hananalkhawaja_/irilbilge)
Ramazan u Sarajevu (Foto: Instagram/ bak1r_l_mobile/hananalkhawaja_/irilbilge)
Jedni od posebnijih iftara su oni na otvorenom. Iako su vremenski uvjeti još uvijek "šareni", čini se da ćemo, počevši od danas, do kraja iduće sedmice imati još nekoliko solidnih dana za ovu prigodu. Donosimo nekoliko prijedloga gdje to možete učiniti u glavnom gradu BiH.

Unatoč nestabilnim vremenskim prilikama koje je najavio Federalni hidrometeorološki zavod sve do iza 20. aprila, još uvijek imamo nekoliko prilika da iftarimo vani.

Već danas je znatno bolje vrijeme u odnosu na jučer, a slična prognoza nas očekuje i sutra, u četvrtak. To je sasvim jasan znak da će mnogi iskoristiti ovu priliku da izađu na ulice grada, dok će neki postači odabrati i da iftar dočekaju na otvorenom, poput mini-"piknika", noseći sa sobom hranu i piće za omrsiti se.

Ovaj vid iftarenja praktikovao se posebno posljednjih godina, kada je ramazan padao u ljetnom periodu, no i danas još uvijek možemo ugrabiti koji dan za sličnu prigodu. Naravno, kako je tek proljeće, a vrijeme još uvijek pohladno, poželjno je odabrati topliju odjeću, a sa sobom ponijeti i dekicu.

Među brojnim lijepim lokacijama, evo koje smo izdvojili.

Žuta tabija

Ukoliko želite iftariti na mjestu odakle iz prve ruke možete svjedočiti pucnju iz topa, koji zapravo i označava početak iftara, onda ne trebate tražiti dalje od Žute tabije.

Žuta tabija (Foto: Instagram: _goropro_)
Žuta tabija (Foto: Instagram: _goropro_)

Istina, treba imati na umu da ovo mjesto nije nimalo privatno te da će se tamo za vrijeme iftara stvoriti velika gužva, a potrebno je doći i nešto ranije kako bi zauzeli odgovarajuće mjesto. No, ova opcija doista nudi posebno iskustvo. Uz magičan zalazak sunca i pogled na grad, imat ćete jedinstven doživljaj, a naročito ako želite iskusite pravi duh ramazana u Sarajevu.

Od Bentbaše do Kozje ćuprije

Nešto sasvim drugačije od tabije, kako nadmorskom visinom, tako i kada je riječ o privatnosti je ruta od Bentbaše do Kozje ćuprije. Ovo mjesto jedno je od omiljenih šetačima u Starom gradu, ali i onima koji žele neometano uživati u trčanju, climbingu, vožnji biciklom pa tako i pikniku.

Kozja ćuprija (Foto: Instagram/
bak1r_l_mobile)
Kozja ćuprija (Foto: Instagram/ bak1r_l_mobile)

Dok budete šetali Darivom, koja vodi do Kozje ćuprije, naići ćete na mnoštvo mjesta koja mogu biti idealna za iftar na otvorenom, a tu je i park za mališane. Već ovdje, ponovo savjetujemo da krenete u toplijoj odjeći jer unatoč sunčanim i toplijim danima, noći su znatno hladnije.

Atmejdan

Jedan od najljepših parkova u starogradskoj jezgri jeste Atmejdan. Park se nalazi u neposrednoj blizini Latinske ćuprije, uz samu obalu Miljacke, a u njemu ima sasvim dovoljno mjesta da čak i u ovom "zbijenom" dijelu grada sebi uspijete priuštiti malu dozu prirode.

Atmejdan (Foto: Instagram/a_miss_dolce)
Atmejdan (Foto: Instagram/a_miss_dolce)

U parku se nalazi i Muzički paviljon gdje možete popiti kafu sve do 21 sat, a ukoliko se baš ovdje odlučite iftariti na otvorenom, dovoljno je samo da izaberete svoju idealnu klupu i pogled kakav želite imati. Ostatak grada vam je kao na dlanu.

Trebević

Najbliža sarajevska planina udaljena je svega 15-tak minuta vožnje automobilom od centra grada, a krije mnoštvo pogodnih lokacija gdje možete napraviti sebi ugođaj iftara na otvorenom.

Trebević (Foto: Instagram/ssany_photography)
Trebević (Foto: Instagram/ssany_photography)

Da li će to biti na nekoj od prostranih livada, vidikovcu "Trebević Sarajevo" ili nekoj od kućica ili klupa uz sami šumski puteljak, na vama je da birate, a sigurno je da će vam poslije jela prijati i svjež planinski zrak.

Inače, posebno kod Trebevića je i vožnja žičarom, kojom vam do njega treba svega 8 minuta. Radnim danima ona radi do 16:30, a vikendom do 17:30 sati.

Parkovi kod Druge gimnazije

Još jedna od prelijepih i prostranih lokacija koje se nalaze u neposrednoj blizini centra grada jesu parkovi koji se protežu od Druge gimnazije pa sve do pijace Ciglane. Na ovoj lokaciji ne samo da ćete naći prostor koji vam je potreban za iftar na otvorenom, nego će vam ona postati novo omiljeno mjesto za ovu prigodu.

Park kod Druge gimnazije (Foto: Instagram/m_photo_video)
Park kod Druge gimnazije (Foto: Instagram/m_photo_video)

Tokom toplijih mjeseci, a krenuvši od proljeća, ovaj dio grada je jedan od najljepših, a tako je i zbog razlistalog drveća, sitnog cvijeća, ali i behara, koji mu daju nježan i romantičan izgled. Parkovi još nose naziv po legendarnim pjevačima Kemalu Montenu i Safetu Isoviću.

Betanija

Ukoliko nastavite u smjeru prethodne lokacije, a želite se malo skloniti od grada, lokacija koja bi mogla biti idealna za vas je Betanija. Park je od centra grada udaljen nekih 10-15 minuta vožnje, a jedan je od najvećih u Sarajevu, što ćete primijetiti odmah po dolasku.

Betanija (Foto: Instagram/askajelena)
Betanija (Foto: Instagram/askajelena)

Djeluje poput prave zelene oaza, koja se prostire na površini od oko sedam hektara te nudi i brojne sadržaje. Betaniju posjećuju ljudi iz cijelog grada, a preporučujemo da do nje dođete automobilom ili koristeći usluge javnog prijevoza.

Park šuma Mojmilo

Ukoliko vam je, pak, bliži donji dio grada, a nemate vremena za duže izlete, kao ni odlaske na neku od okolnih planina, jedna od lokacija koje bi mogle biti idealne za iftar na otvorenom nalazi se u gradskom naselju Mojmilo.

Park šuma Mojmilo (Foto: Facebook)
Park šuma Mojmilo (Foto: Facebook)

S ovog mjesta pruža se sjajan pogled na ovaj dio Sarajeva, a u sklopu njega nalazi se i arboretum sa više od stotinu vrsta autohtonih i specifičnih biljaka, kao i Eko kuća u kojoj možete popiti kafu i čaj.

Vrelo Bosne

Jedno od najpopularnijih sarajevskih izletišta posebno je u svakom periodu godine te zato nije bilo sumnje da će se naći na našem popisu za iftar koji želite provesti na otvorenom.

Vrelo Bosne (Foto: Instagram/maithoka)
Vrelo Bosne (Foto: Instagram/maithoka)

Vrelo se nalazi u naselju Ilidža, na 15-tak kilometara od centra grada, a smješteno je podnožju planine Igman. Građani Sarajeva, kao i turisti diljem svijeta, posjećuju ga tokom cijele godine, a najučestaliji izbor je tokom ljeta kada su vrućine u gradu nepodnošljive. Sigurno smo da ćete tamo uživati i tokom ramazana.

Stojčevac

Ako produžite dalje od Vrela Bosne, naći ćete i na Stojčevac koji je prije rata bio poznat kao izletište komunističke elite, a tamo se nalazila i sarajevska rezidencija Josipa Broza Tita. Danas je, zbog svoje netaknute prirode, mnogima omiljeno odredište.

Stojčevac (Foto: Instagram/mirzaphotos)
Stojčevac (Foto: Instagram/mirzaphotos)

Ipak, ovo mjesto godinama je bilo zapušteno, no, prije godinu dana počeli su radovi na njegovom uređenju. To, između ostalog, podrazumijeva gradnju šetnica, uređenje jezera, obnovu igrališta, teniskih i košarkaških terena te postavljanje fitness sprava.

Iftar na otvorenom u Sarajevu zaista je iskustvo koje treba doživjeti, a pored spomenutih lokacija, naš grad obiluje i brojnim drugim mjestima koja su slična ili posebna za njegove posjetitelje. Preostaje samo da jedno od njih izaberete, povedete društvo, ponesete hranu i nema sumnje da ćete uživati.