Odmor u prirodi
53

Gdje za Prvi maj: Obišli smo najpoznatija sarajevska izletišta i usporedili sadržaje

Piše: A. Omerović
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Međunarodni praznik rada se u Bosni i Hercegovini uglavnom tradicionalno obilježava na otvorenom, tako da mnogi građani nastoje ovaj dan provesti van gradske vreve.

Ukoliko ne znate gdje provesti prvomajske praznike, donosimo vam nekoliko prijedloga. Riječ je o poznatim izletištima u okolini Sarajeva.

Stojčevac

Ovo izletište, jedno od zaštićenih područja Kantona Sarajevo, nalazi na obodu Sarajevskog polja, u blizini Velike aleje i Vrela Bosne. Prije agresije na Bosnu i Hercegovinu, Stojčevac je bio poznato izletište komunističke elite te je na ovom području izgrađena i rezidencija Josipa Broza Tita. Ovo mjesto karakteriše svježiji i čišći vazduh, s obzirom na to da se nalazi u podnožju planine Igman, pored uređene šetnice, jezera i sportskih terena i igrališta.

Vrelo Bosne

Uz Stojčevac, Vrelo Bosne je neizostavno izletište ukoliko se nalazite na području Ilidže. Izvor rijeke Bosne je bogato biljnim i životinjskim svijetom. Prisutne su i neke endemske vrste, što mu daje dodatan značaj. Ovo izletište je odavno poznata turistička atrakcija, kako za strane turiste, tako i za stanovnike Bosne i Hercegovine.

Šetalište Dariva

Kao jedno od jednostavnijih pohoda, Dariva se nalazi na istočnom ulazu u Sarajevo, na prostoru između Bentbaše i Kozije ćuprije. Šetnja “Alejom ambasadora” predstavlja pravi odmor za oči, u vidu zelenila. Pored šetnice, Dariva pruža i utočište brojnim alpinistima. Važno je i korisno napomenuti da je Dariva zatvorena za promet motornih vozila, te je idealan prostor za provesti dan u prirodi.

Trebević

Za kraj, ne možemo ne spomenuti glavna “pluća Sarajeva”, a to je planina Trebević, do koje se može doći žičarom. Dom je brojnih biljnih, endemičnih vrsta biljaka, kao i životinjskih. Bob staza, Čolina kapa, Brus, Vidikovac, su samo neke od lokacija koje se mogu posjetiti ukoliko želite provesti kvalitetno vrijeme u prirodi. Podsjećamo, početak sedmice obilježava sunčano i toplo vrijeme, dok se za prvomajske praznike očekuju kiša i lokalni pljuskovi praćeni padom temperatura.