{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Albanija - zemlja kristalno čistih mora, ljubaznih domaćina i predivnih, prostranih plaža

13.7.2015. u 08:21
1.303
279
Albanija - zemlja kristalno čistih mora, ljubaznih domaćina i predivnih, prostranih plaža
1.303
Turistička sezona u Albaniji još uvijek čeka svoj puni zamah. Za one koji se odluče provesti godišnje odmore u ovoj zemlji donosimo nekoliko zanimljivih činjenica koje možda niste znali.
Albanija je sve popularnija turistička destinacija za bh. građane, pogotovo one koji imaju ograničen budžet za ljetovanje. Za Albance se vežu mnoge predrasude, no oni su izuzetno ljubazni i susretljivi.

Iako se može pohvaliti da izlazi na dva mora Jadransko i Jonsko, među turistima su popularnije plaže na samom jugu ove zemlje koje su nevjerovatno lijepe, kristalno čiste i more je izuzetno toplo. Tako s, primjera radi, plaže Dhermiju i Sarandi svrstavaju u grupu najljepših na svijetu.

Cijena kao odlučujući faktorZa mnoge turiste, pogotovo iz BiH, cijena je glavni faktor prilikom donošenja odluke o tome gdje provesti ljeto i kome ostaviti novac. U ovom kontekstu, Albanija je najprimamljivija opcija.

Cijena smještaja varira, ali je veoma povoljna. Cijene su i dvostruko niže od onih u Hrvatskoj ili Crnoj Gori. Tako ćete, recimo, za iznajmljivanje suncobrana i dvije ležaljke visoke klase platiti između tri i četiri marke.

Za kilogram smokava, trešanja ili kupina platit ćete između jedne i dvije marke. Kilogram maslina košta nešto manje od 2,5 KM, a za esspreso kafu ćete morati izdvojiti blizu jednu KM, dok pizza košta pet KM. Za litar goriva platit ćete 2,40 KM.

U turističkim mjestima policija itekako brine o gostima. Često ćete vidjeti patrole koje regulišu saobraćaj, a ugostitelji su veoma susretljivi. Iako je oficijelna valuta lek, euro primaju svugdje.

Prelijepi pejzaži i dobra infrastrukturaNa putu od Vlore prema Dhermiju i Sarandi se nalazi Nacionalni park Llogara sa najvišim vrhom iznad 2.000 metara s kojeg se pruža nevjerovatan pogled na Dhermi i njegove plaže

Oni koji prvi put putuju u ovu zemlju trebaju obratiti pažnju na lokalne vozače koji često mogu naljutiti prebrzom vožnjom, iznenadnim preticanjima, ubacivanjima iz trake u traku... Ceste u Albaniji su solidne. Autoput kojim je Tirana povezana s Vlorom je veoma dobar dok bi lokalne ceste mogle biti i bolje.

Albanci su maksimalno orijentirani ka Evropi i evropskim integracijama, pa tako i stranim turistima. Neki će se, čak i ako ne znaju engleski, truditi krajnjim naporima da vam na bilo koji način izađu ususret.

Autor fotografija je sarajevski fotograf Eldar Nurković koji ovih dana u Albaniji snima dokumentarni film. Autor je brojnih naslovnica magazina, editorijala, spotova, reklama i dokumentarnih filmova.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: