lifestyle
11

Pronađene fotografije iz Casa Susanne: Utočište za transvestite iz 50-tih godina

Klix.ba
Fotografski arhiv iz zbirke fotografija Roberta Swopea i Michela Hursta je prikazan na aukciji 30. oktobra u New Yorku. Kolekcija od 340 fotografije pruža uvid u vrijeme i mjesto otkrivajući svijetu šta se dešavalo 50-ih i 60-ih godine u Casa Sussana.

Casa Susanna u New Yorku je bila bijeg i utočište za transvestite sredinom 50-ih i 60-ih godina. Osnovala je Susanna ili Tito Valenti kako se zapravo zvao.

Ovo odmaralište je bilo namijenjeno muškarcima koji su obučeni kao žene, pružajući sigurno utočište za istraživanje rodnih uloga u vrijeme kada nije bilo uobičajeno da se razgovara o tome.

Tito Valenti je osnovao Casa Sussana zajedno sa suprugom Marie, koja je vodila prodavnicu perika na Petoj aveniji u New Yorku. Ugostili bi muškarce, a s njima su dolazile djevojke. U sigurnim prostorijama muškarci su oblačili razne kostime sredine stoljeća koji su povezivali sa ženstvenošću.

Fotografije Roberta Swopea i Michel Hursta su pronađene u New Yorku na buvljaku kod pionirskih sakupljača. Fotografije iz Casa Susanna su bile inspiracija da se uradi tvrdi uvez knjiga sa fotografijama.

"Fotografije su značajne jer nisu upadljive ili nepristojne. Muškarci su jednostavno uživali slobodu da sami istraže svoju osobnost", objavljeno je u Los Angeles Timesu.

Fotografije su nadahnule Harveya Fiersteina da uradi predstavu pod nazivom "Casa Valentina“.