Zlatni savjeti
296

Najbolji svjetski frizer u Sarajevu: Nikad ne odustajte od snova

S.H.P.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Seminar "Look and learn" koji je održan danas u Sarajevu ugostio je jednog od najboljih berbera svijeta Josha Lamonacu. Osim što je poznat po svom radu na muškoj kosi i bradi, Lamonaca je suosnivač Menspire akademije koja se nalazi u Londonu i Dublinu, te vlasnik još osam salona.

Josh Lamonaca počeo je šišati kada mu je bilo samo petnaest godina. Prvo je šišao svoje prijatelje, a inspiraciju je pronalazio u frizurama svjetski priznatih nogometaša. Sanjao je da će jednog dana imati svoj salon. Sa 18 godina je radio za jedan lokalni salon koji nije bio priznat, školovao se i u slobodno vrijeme šišao u garaži svoje bake.

"Tada nisam znao kako, ali sam rekao sebi uspjet ću i imat ću prezentacije širom svijeta. Većina osoba koje imaju 18 ili 19 godina obično žele da putuju i uživaju, ali sam ja duboko u sebi znao da će me ovaj posao odvesti širom svijeta. Pitao sam frizere koji su bili na bini jedne frizerske izložbe kako su oni uspjeli i šta ja treba da učinim kako bih uspio. Rekli su mi da neću uspjeti ako nisam povezan s nekom kompanijom za boje ili nekim drugim sličnim kompanijama", kazao je Josh Lamonaca.

Borba za uspjeh

Kaže nam da je prije deset godina bilo veoma teško postati ambasador nekih od priznatih brendova, tada nije bilo ni društvenih mreža i bilo je veoma teško uspjeti.

Zbog toga je odlučio da se bavi šišanjem. Otišao je u jedan priznati salon i počeo da radi, no nakon tri godine shvatio je da vlasnici salona nemaju ni volju ni želju da se bave muškom kosom.

"Odlučio sam da odem. Počeo sam da predajem na jednom projektu u Londonu i nakon tri mjeseca rekli su mi da me ne mogu zadržati. Tada sam imao 23 godine. Dakle, pet godina sam pokušavao da dođem na binu da bi neko vidio moj rad. Iako sam shvatio da je sve ispolitizirano i da nije bitno šta znam nego s kim sam povezan, nisam odustao, nisam se predao. Odlučio sam da stvorim svoj vlastiti brend i ostvarim svoje snove", kazao je.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

Lamonaca je uspio u svojoj namjeri, već šest godina jedan je od suosnivača Menspire akademije i edukator koji širom svijeta pokazuje magične pokrete makazama svojim kolegama. Upravo su danas bh. frizeri od Josha mogli naučiti sve o muškom šišanju i oblikovanju brada. Pokazao im je i nekoliko stilova i popularnih trendova zastupljenih u Londonu.

"Interesantan je način kako gledamo na trendove, tako da postoje razne teorije o njima. Ali ono što je bitno, jeste da živimo u 2019. godini, u vremenu gdje nema ograničenja i gdje se kreativnost uveliko ispoljava, te se samim tim nešto automatski pretvara u trend. Prije smo crpili inspiraciju iz osamdesetih ili devedesetih, ali ona sada dolazi i iz naše ličnosti, naših života, misli i osjećanja", rekao je Josh i kazao kako je danas veoma teško biti jedinstven u poslu, ali da je zahvaljujući društvenim mrežama danas mnogo jednostavnije postati popularan.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

Kada su trendovi za mušku frizuru u pitanju u 2020. godini vraća se malo duža kosa, vraćaju se kreativne frizure sa šiljcima, izvučenim dodatnim pramenovima koji su nedefinisanih geometrijskih oblika, te frizure koje je veoma lako održavati.

Njegovanje kose

Budući da nam dolazi zima i da ju je veoma teško održavati, pitali smo Lamonacu na koji način se trebamo brinuti o našoj kosi i koji su to proizvodi neophodni da bi imali lijepu i njegovanu kosu.

"Da budem iskren, smatram da je sve do frizure i kako je ona stilizirana. Produkti su također bitna komponenta, mogu biti veoma korisni i pomoći našoj kosi, ali sa druge strane, duboko u sebi vjerujem da nećete biti sretni i zadovoljni ukoliko vaša kosa nije tehnički dobro ošišana i stilizirana", objasnio nam je.

Naveo i je i kako je dobra frizura postala veoma bitna za muškarce modernog doba.

"Kada razmislite, prije deset godina ljudi su imali obrijane glave, to su prihvatili i bili zadovoljni time. Sada kada su nam mnogi proizvodi postali pristupačni u marketima, muškarci svoju kosu mogu učiniti rjeđom, gušćom ili biti pravi avanturisti kada je u pitanju njihova frizura", rekao nam je Josh.

Budući da je Lamonaca prvi put gost u našem glavnom gradu pitali smo ga da li je stigao da obiđe grad i kako mu se grad dopao.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

"Da. Sinoć sam izašao s Harisom i moram vam priznati da mi je bilo veoma lijepo. Sarajevo je lijep grad", kazao je Lamonaca.

Podsjećamo, Change studio organizirao je seminar "Look and Learn" kako bi svojim kolegama frizerima obezbijedili kvalitetnu edukaciju i u uvod u modne trendove 2020. godine.

"Josh Lamonaca je unazad tri godine proglašen najboljim edukatorom i frizerom u svijetu. Nakon mnogo truda uspjeli smo ga dovesti u Sarajevo. Mnoge naše kolege morale su davati i po nekoliko hiljada eura kako bi mogle prisustvovati Joshovom predavanju i onda smo došli na ideju da mi njega dovedemo u Sarajevo. Ovakva prilika se ne propušta. Ovo je najveći događaj u regionu kada je u pitaju frizerstvo", kazao nam je jedan od organizatora događaja Haris Sobotić.

Seminaru su prisustvovali frizeri iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Slovenije.