Humanitarna akcija
828

Goraždanski frizeri novac od šišanja donirali oboljelima

E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Muški frizeri iz Goražda organizirali su danas humanitarnu akciju "Šišanjem do zdravlja", a ideja koju su proveli u saradnji sa Udruženjem "Stari zanati"privukla je veliki broj posjetilaca koji su željeli dati doprinos.

Novcem koji su odvojili za nove frizure pomogli su tri goraždanska udruženja, koja okupljaju oboljele od cerebralne paralize i distrofije, te oboljele od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja.

"Mi smo bili inicijatori da se prvi put nešto ovako organizuje u našem gradu i zaista smo sretni odzivom građana jer želja nam je da pomognemo udruženjima čiji se članovi bore s teškim oboljenjima. Cijena šišanja nije određena, već su postavljene kutije u koje mušterije ubacuju novac, koliko ko želi", kaže nam Muhamed Starhonić, jedan od frizera.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Dodaje kako su se akciji odazvali svi muški frizeri u gradu, a sudeći po odzivu mušterija, prostor je bio premali da primi sve zainteresirane da učestvuju. Dobra prilika za druženje, podršku, ali i uobičajne razgovore, baš kao i svakodnevno u frizerajima.

"Ja sam recimo učio zanat od mog majstora Bašića, a radim od 2008.godine i otvorio sam radnju tamo gdje je držao nekad Eso Mašala, čuveni goraždanski frizer, vrh vrhova. On je bio top, najmoderniji u svoje vrijeme, a ja se kao dijete sjećam i rahmetli Šerifa Pušila i drugih frizera. Uvijek su to posebna mjesta, pa i danas kad se trudimo pratiti trendove, družiti se, raditi na sebi. Evo i ovo je ispalo nabrzinu, ali odlično. Mi smo presretni i pokušaćemo jednu sličnu akciju napraviti na ljeto i to na otvorenom i pozvati ljude iz drugih gradova iz cijele BIH, na jedno veliko druženje", dodaje Muhamed.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Za koji mjesec frizer Muharem Hrelja će napuniti 30 godina staža u ovom zanatu.

"Zamislite koliko je to šišanja i frizura. A frizeraji su vam uvijek mjesta gdje se sve zna i vode razne diskusije. Kad se skupe u brijačnici tako vam je isto k'o u ženskom frizeraju, svakodnevna dešavanja. Imate ljudi nisu se šišali po šest mjeseci, pa skontaju da to nije to pa dođu da skrate kosu. Evo ovo je odlična stvar i poručio bih i svima iz drugih branši da se okupe, da naprave nešto slično i radi sebe i radi drugih", kaže Muharem.

Frizer Nihad Hubjer kaže da je ovo akcija iz koje se 'vidi' srce.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Želimo pomoći ljudima kojima je najpotrebnije. Ovo je dobra priča i zato pozivamo i druge branše i zanate da se uključe u sve ovo. To je simbolično, ali dosta znači, vidi se srce u ovome svemu", dodaje Nihad.

Slične akcije se već događaju i u nekoliko drugih gradova u BiH, a Goraždani koji su danas učestvovali su oduševljeni.

"Sa zadovoljstvom sam se odazvao jer kad sam vidio o čemu se radi oduševljen sam i posjetom i atmosferom. Izvanredna stvar, spojiti ugodno s korisnim i nama da se ošišamo i našim sugrađanima da pomognemo kroz udruženja koja se bave oboljelim. A frizurom sam prezadovoljan", kaže za Klix.ba dr. Edin Čengić, direktor goraždanskog doma zdravlja kojeg smo zatekli na šišanju.

I Harun Čustović prezadovoljan je gestom svojih sugrađana.

"Ja zaista želim da im se zahvalim jer su oni odvojili svoj radni dan, da ga poklone drugima. To je prava stvar, za pohvalu i mi svi trebamo to podržati", kaže Harun.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Muški frizeri u Goraždu su i Sanala Velić i Lejla Bašić, koje su također pokupile sve pohvale za trud, kao i mladi frizer Vehid Hodo koji se već tri godine bavi ovim poslom, ali i prepoznatljivi Neza Kadrić i Kenan Bešlija.

"Emir će dobiti novu frizuru, mladi se uglavnom odlučuju za ove moderne, a mi se trudimo da udovoljimo", kaže Vehid.

Da je akcija frizera u Goraždu prihvaćena odlično najbolje svjedoči i opaska Muhameda Bajrovića koji će frizerima prepustiti brigu ne samo o frizuru već i brkovima. "I ćelav bi je podržao", kaže Muhamed.