Prvi čovjek Zagreba
122

Milan Bandić posjetio zoološki vrt u Tuzli: Lav Tuma je atrakcija, uskoro mu stižu djevojke

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: D. Z./Klix.ba)
Zoološki vrt Bingo bogat je s više od 300 životinja, a među njima je i dvogodišnji lav Tuma koji je kao poklon u Tuzlu stigao iz zagrebačkog Zoološkog vrta prije skoro dva mjeseca. Njemu će se u drugoj polovini jula pridružiti i dvije lavice, a gradonačelnik Zagreba Milan Bandić danas je posjetio tuzlanski zoološki vrt te se uvjerio u kakvim uslovima živi Tuma.

Prilikom današnje posjete Bingovom zoološkom vrtu u kojem obitava 35 životinjskih vrsta javnosti je predstavljena i lavlja nastanba koja je okarakterisana kao jedna od najboljih na evropskom prostoru.

"Zahvaljujući gradonačelniku Zagreba i vlasniku kompanije Bingo Senadu Džambiću danas imamo nastanbu za lava koju bi svaki zoološki vrt poželio. Što se tiče našeg Tume koji je bio mezimac u Zagrebu, mi ćemo mu vrlo brzo dovesti družice, odnosno dvije djevojke koje su mlađe od njega. Lav će se morati navići na njih tako da neće odmah biti dostupne javnosti. Nadamo se u budućnosti i potomstvu", rekla je Alma Karić, rukovoditeljica Zoo vrta Bingo koji je otvoren prije dvije godine.

U proteklom periodu na edukaciji u Zoološkom vrtu u Zagrebu boravio je timaritelj iz Tuzle koji je zahvaljujući usvojenim vještinama došao do tog nivoa da u noćnim smjenama doslovno spava s Tumom u nastanbi.

"Ova nastanba je specifična jer je rađena po svim standardima EAZA-e, odnosno koje preporučuje Evropsko udruženje akvarija i zooloških vrtova. U cijelosti je prilagođena životinji koja treba imati što ugodniji, prirodniji i pristupačniji boravak", istakla je Karić.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić nakon kratkog obilaska zoološkog vrta u Tuzli kazao je da voli doći u svoju rodnu domovinu, jer je, kako je istakao, hrvatski sin Bosne i Hercegovine, kao i prijatelj sva tri naroda u našoj zemlji.

"Drago mi je što sam došao kod najuspješnijeg čovjeka u BiH Senada Džambića. Drago mi je da voli životinje i što je organizirao jedan ovakav vrt za dobrobit svih ljudi u Tuzli. Danas slavimo 93 godine postojanja Zoološkog vrta Zagreba i sretni smo da smo Tumu mogli pokloniti Tuzlacima. Žao mi je što je sam i jedva čekam da dođu dvije dame iz Mađarske, jer mi muškarci bez žena smo kao šepavi mravi", kazao je u šaljivom tonu Bandić te nastavio da će u Tuzlu ponovo doći nakon što stignu lavice, a kako bi napravio zabavu.

Osim spomenutih lavica, u Bingovom zoološkom vrtu očekuju dolazak još nekoliko vrsta životinja, a koje će javnosti biti predstavljene u skorijem periodu.